BROJNE POVLASTICE

Kako živi ruska politička elita

23.04.2014 u 07:48

Bionic
Reading

Nakon raspada SSSR-a broj državnih službenika u Rusiji znatno je porastao i sada je otprilike tri puta veći. Ruski službenici zarađuju daleko manje od europskih i američkih kolega, ali zato uživaju velike povlastice od države, na primjer dobivaju stan, mogu besplatno završiti još jedan fakultet i koristiti državne klinike, piše Ruski vjesnik

Državni službenici u Rusiji zarađuju daleko manje od svojih kolega u drugim zemljama, ali im država zato daje velike povlastice i privilegije, piše Ruski vjesnik. Visoki službenici, na primjer, mogu koristiti državni automobil, vikendicu i specijalnu telefonsku liniju. Državni službenici nižeg ranga također imaju određene povlastice.

Prema zakonu 'O državnoj civilnoj službi', državnici imaju pravo na subvencije za kupnju stana ili pravo na privatizaciju službenog stana, ali samo jednom u karijeri. Upravo tako je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin postao vlasnik stana od 308 kvadratnih metara u centru Moskve. Velika je povlastica i mogućnost studiranja na račun države, i to ne samo kada je riječ o stručnom usavršavanju ili stažiranju, nego i u slučaju stjecanja još jedne visokoškolske diplome, što se u Rusiji inače plaća. Pored toga, državni službenici koriste specijalizirane klinike.

U uvjetima kada privatni posao ne doživljava procvat, državna služba u Rusiji postaje sve popularnija. Prema podacima Neovisnog instituta za socijalnu politiku, broj građana tzv. 'srednje' klase, zaposlenih u državnoj službi, 2013. je bio za trećinu veći nego 2007. godine.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE