Kako su se odijevale splitske lipotice prije 27 godina?

Kako su se odijevale splitske lipotice prije 27 godina?

23.01.2012 u 11:26

Bionic
Reading

Sjećam se k'o jučer odlične izložbe fotografija legendarnog splitskog fotografa Feđe Klarića otprije sedam-osam godina u Splitu. Zvala se 'Splitske lipotice '85-e' i totalno mi se urezala u pamćenje. Odlučila sam zamoliti šjor Feđu da mi ustupi fotografije kako bih ih mogla podijeliti s vama.


Puno prije Sartorialista svugdje u svijetu, pa tako i u Splitu, postojali su fotografi koji su okom svoje kamare bilježili uličnu modu. Danas su blogovi zamijenili izložbe, što me osobno malo smeta jer odlazak na izložbu za mene ima terapeutski učinak. Osim što podrazumijeva druženje, tjera nas na puno detaljnije promatranje od onoga koje nam se svakodnevno događa browsajući po raznoraznim blogovima koji danas niču kao gljive poslije kiše. Ni ModaKomoda nije iznimka, naravno.

Ono što je danas Scott Schuman u svijetu, davne 1985. bio je Feđa Klarić u Splitu. Fotografije koje vam donosim su prije 15-ak godina bile postav izložbe 'Splitske lipotice '85-e' u robnoj kući Prima u gradu.

Samozatajni Feđa Klarić doajen je hrvatskog novinarstva koji gotovo cijeli svoj život fotografira Split, Splićane, ali i Dalmaciju u cjelini. Iza sebe ima impresivan broj kako izložbi, tako i monografija. Prijateljevao je s mnogim splitskim legendama poput Miljenka Smoje, Borisa Dvornika, Olivera Dragojevića i drugih. Prošle godine, prilikom odlaska u mirovinu je izjavio: '40 godina sam bio vojnik svoga grada i Slobodne Dalmacije, a odlazak u mirovinu ne znači da ću prestati fotografirati i stvarati nova djela i izložbe.' Moram priznati da nas to iznimno veseli. Čula sam se jutros nakratko sa šjor Feđom pa sam ga upitala može li povući paralelu između 80-ih i danas. Evo što je rekao: 'Moda se definitivno vraća, posebno neonske boje. Jedino što mi se čini da je drugačije jesu frizure i možda šminka.'

Jesu li Splićani tada bili slobodniji kad je u pitanju moda? 'Onda smo živjeli u mraku pa se nije dobro vidjelo. Ubrzo su došle 90-e pa smo odjednom svi naglo progledali', kaže šjor Feđa, a vi sami prosudite što je pjesnik htio reći.

A s 90-ima došao je i bivši premijer kojeg možete vidjeti na slici iznad sa svojom današnjom suprugom.

No politika i političari nikad nisu impresionirali ModuKomodu, stoga vratimo se predmetu mog zanimanja. Ako je Split ikad išao ukorak sa svjetskim trendovima, kako u modi, tako i u glazbi, bilo je to šarenih 80-ih godina sad već prošlog stoljeća. A koliko su žene tada bile slobodnije, posebno kada je odijevanje u pitanju, posvjedočit će vam drugi dio ove genijalne izložbe. No to čuvam za pred ljeto. Do tada neka vas inspiriraju splitske lipotice u zimsko/proljetnom izdanju, u kojima netko od vas možda prepozna svoju majku, baku, tetku ili učiteljicu.

Iste 1985. osnovana je i grupa Đavoli, a godinu kasnije objavljuju svoj prvi album na kojem se nalazi i ova uspješnica.