OD STRAVE DO KUPALIŠTA

Kako su Nijemci očistili svoje 'mrtve' rijeke?

14.08.2013 u 07:31

Bionic
Reading

Njemačke rijeke danas su sve omiljenije kao destinacije za odmor i rekreaciju, a još prije nekoliko godina mnoge od ovih rijeka su smatrane biološki mrtvima. Deutsche Welle piše kako je spašen taj vrlo osjetljivi ekološki sustav

Plastične vrećice na površini i ribe koje, više mrtve nego žive, hvataju zrak na površini rijeke. Danas se takve stravične scene mogu snimiti u Kini i one govore o katastrofalnom stanju brojnih kineskih rijeka, koje su među najzagađenijima u svijetu. A prije nekoliko godina su i (neke) njemačke rijeke nudile slične slike.

Osobito je Laba, koja od izvora u Češkoj teče oko tisuću kilometara i iza Hamburga utječe u Sjeverno more, smatrana kandidatom za smrt. Do ponovnog njemačkog ujedinjenja 1990. godine u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR) otpadne vode nefiltrirane su išle u tu rijeku, piše DW

Otrovni koktel

Znanstvenici su 1988. utvrdili da je ta rijeka prema moru transportirala mješavinu otrovnih tvari, primjerice 16.000 tona sumpora, 10.000 tona fosfora, 23 tone žive i tri tone vrlo otrovnog kemijskog spoja pentaklorfenola. Biolog Veit Hennig sa Sveučilišta Hamburg ovako opisuje stanje Labe 1980-ih: 'Ribe su imale velike čireve oko usta, takozvane cvjetača-čireve. Jegulje su izgledale stravično, listovi su imali izrasline na koži.'

Kako je ta rijeka spašena? Labu i brojne druge njemačke rijeke spasilo je zatvaranje brojnih istočnonjemačkih tvornica, dosljedno pročišćavanje otpadnih voda i uvođenje strogih smjernica za zaštitu okoliša, kaže Veit Hennig. Ljudi koji pecaju i kupaju se ponovno pripadaju u uobičajenu sliku uz Labu i druge njemačke rijeke. A vraćaju se i životinje, čak i perajasta pliskavica ili morska svinja.

Stephan Koester s Tehničkog sveučilišta Hamburg-Harburg objašnjava da se sve više investira ne samo u mehaničko, već i u biološko-kemijsko pročišćavanje voda.

Ostaje još puno posla

U postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda uvijek se ide od većeg prema manjem: prvo se mehanički uklanjaju veći predmeti, a zatim se izdvaja minerale kao pijesak, koji bi kasnije mogao oštetiti pumpe. Bazen za taloženje pomaže da u vodi ostanu samo tvari koje su u njoj rastvorene. Na kraju dolaze bakterije koje rastvaraju prije svega organske tvari.

Dok se u njemačke i europske rijeke vraća život, rijeke u Kini su sve zagađenije. Mogu li se europske mjere za zaštitu voda primijeniti i u Kini? Koester, koji već godinama surađuje s kineskim znanstvenicima, kaže da u Kini valja riješiti još brojne probleme u vezi sa zaštitom voda.

Pritom naglašava da i u Kini postoje zakoni o zaštiti rijeka, ali potrebna je bolja provedba mjera za zaštitu voda. Veit Hennig naglašava, imajući na umu Labu, da i za njemačke rijeke mora biti još puno toga učinjeno kako bi se vratilo stvarno 'prirodno' stanje: 'Bolja je postala samo kvaliteta vode u kemijskom smislu, ali struktura rijeke kao prirodnog prostora za život čak se pogoršala.'

Pod time ovaj biolog misli na ograničavanje rijeka i izgradnju na njihovim obalama. Izgleda da i njemački i kineski aktivisti za zaštitu okoliša imaju još puno posla kako bi stvarno ponovo imali čiste rijeke.

Cijeli članak možete pročitati ovdje