EKSKLUZIVNO IZ OKLAHOME

Kako sam preživio tornado?

12.05.2010 u 09:35

Bionic
Reading

Samo devet dana prije povratka kući s jednogodišnje specijalizacije u SAD-u, makedonski novinar Aleksandar Srbinovski jedva je izvukao živu glavu u bliskom susretu s razornim tornadom koji je u ponedjeljak poharao središnju Oklahomu

U dva najjače pogođena grada poginulo je petero ljudi, 70-ak ih je teško ozlijeđeno, 30-ak obitelji ostalo je bez krova nad glavom, a 30.000 kućanstava bez vode i struje jer je tornado iščupao vodovodne cijevi i dalekovode iz zemlje. Iz razrušenog gradića Normana, novinar, kojemu je ovo prvi, a nada se i posljednji bliski susret sa silovitom ćudi prirode, dao nam je ekskluzivnu izjavu za tportal.

Aleksandar Srbinovski

'Oluja je počela u ponedjeljak popodne, oko 18 sati. Kada su se oglasile sirene, izašao sam van da vidim što se događa. Tek što sam prekoračio kućni prag, našao sam se u ogromnom oblaku guste prašine. Udar vjetra bio je toliko jak da sam se jedva uspio održati na mjestu. Već u sljedećem trenutku ugledao sam stup rasvjete i veliko drvo koje je vjetar iščupao iz zemlje te ih, poput šibica, podigao u zrak.

Sekundu nakon toga iščupani stup i stablo proletjeli su samo 15-ak metara od mene te su se svom silinom zabili u zid kuće mojih prvih susjeda i srušili ga. Samo pukom srećom nitko od članova te obitelji nije ozlijeđen. Tek nekoliko trenutaka nakon što sam svojim očima na djelu vidio tu golemu snagu prirode, shvatio sam da nije riječ o običnoj oluji, nego o tornadu.

Okrenuo sam se i ugledao ogroman oblak i konus tornada koji se udaljavao prema susjednom naselju, gdje je još više demonstrirao svoju razornu moć. Porušio je doslovno sve što mu se našlo na putu', ispričao nam je svoje iskustvo još uvijek vidno potreseni makedonski novinar, jedan od rijetkih ljudi koji je se za naleta tornada nije skrio u sklonište.

'Nakon što je tornado poharao naselje u kojem živim, uslijedilo je nekoliko minuta gluhe tišine, a potom su svi izašli van iz tzv. sigurnih soba koje, upravo zbog čestih naleta tornada, ima gotovo svaka kuća u Oklahomi. Žene su bile u panici, plakale su, a muškarci su pokušavali spasiti što se spasiti dalo. Samo petnaestak minuta kasnije na lice mjesta stigla je policija, vatrogasci i hitna pomoć, a odmah poslije njih i Nacionalna garda Oklahome i teksaški rendžeri, koji su se odmah bacili u akciju raščišćavanja terena.

Nama, stanovnicima naselja, naređeno je da napustimo zonu i odemo do najbližeg skloništa. Srećom, moj dobar prijatelj, dr. Igor Ivić, koji radi u tamošnjem Nacionalnom centru za proučavanje vremenskih nepogoda (National weather center for severe storms), došao je po mene i odvezao me do zgrade Centra. Taj je objekt, kada su naleti tornada u pitanju, najsigurniji u cijeloj Oklahomi. Do 20-ak km udaljene zgrade vozili smo se u specijalnom oklopljenom vozilu u kojem Igor 'lovi' tornada.

Za vrijeme vožnje, 300-tinjak metara od našeg automobila, zrakom su proletjeli krava i kamiončić s obližnje farme, koje je zračni vrtlog podigao i nosio kao da su dječje igračke. U skloništu sam ostao nekoliko sati. Tek oko 3 sata ujutro, kada smo bili sigurni da se sve doista smirilo, vratio sam se kući', priča Aleksandar, koji je više puta radio i kao ratni reporter. No iskustvo s tornadom ostat će mu, kako kaže, u mnogo gorem sjećanju.

Kako doznajemo od našeg sugovornika, Sindi Rosenthal, gradonačelnik grada Normana u kojem boravi, izjavio je 'da se nastala šteta mjeri u milijunima dolara, no kolika je točno, znat će se tek sljedećeg tjedna'.

Iako su mnoge obitelji ostale bez svojih domova, od države neće dobiti nikakvu novčanu pomoć. Odštetu će im isplatiti samo osiguravajuće kuće kojima svaki mjesec plaćaju i po 1000 dolara za osiguranje svojih nekretnina od tornada, pa su tako već prvih nekoliko sati nakon razornog udara uredi osiguravajućih kuća bili doslovno zatrpani zahtjevima za naknadu štete nastale na kućama i automobilima.

Sezona tornada u Americi započinje krajem travnja i traje do početka lipnja, pa stanovnici Oklahome, Teksasa, Misourija i Kanzasa, država koje su najčešće na meti razornih oluja, još uvijek ne mogu mirno spavati. Već za danas su najavljeni novi, jaki udari tornada koji će iz sjevernog Teksasa ponovo stići u Oklahomu.

Iako tehnički nadmoćni pred ostatkom svijeta, američki znanstvenici ipak ne mogu precizno predvidjeti kada će i gdje biti sljedeći udar tornada. Tako su ovaj put upozorenje o dolasku oluje izdali stanovnicima grada Moorea, no nepredvidivi je tornado ipak udario 100-tinjak kilometara dalje.

Premda razoran, tornado koji je u ponedjeljak poharao Oklahomu prema snazi je klasificiran kao F2, što znači da ne spada u jake koji se obilježavaju oznakom F5 i čiji promjer konusa na tlu doseže i do kilometar i pol.

Jedan takav poharao je Oklahomu 1999. godine i dosad je, po svojoj razornoj snazi, apsolutni rekorder te je i nakon 11 godina na tronu kao najjači tornado što je pogodio tu američku saveznu državu.

Tornado u Oklahomi