UGLEDNA AGENCIJA

Kako Reuters vidi predizborno vrijeme u Hrvatskoj?

22.08.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Dvije najveće hrvatske stranke obećavaju smanjenje poreza, ublažavajući pritom razgovore o teškim reformama te gradeći saveze s manjim strankama koje žele 'ušićariti' poneko mjesto u parlamentu i tako uvjeriti birače da su sposobne proizvesti stabilnu vladu nakon prijevremenih izbora u rujnu, ocjena je agencije Reuters

Međunarodna novinska agencija sa sjedištem u Londonu podsjeća svoje čitatelje kako su izbori prošlog studenog donijeli krhku Vladu koja se nije snašla u politički osjetljivim imenovanjima pojedinih ministara, kao i u dugo najavljivanim reformama koje bi značile ogromne rezove u javnom sektoru, ali i čitavom nizu sukoba interesa pojedinih ministara, od kojih je zadnji doveo do pada Vlade nakon samo pet mjeseci od imenovanja.

Analizirajući trenutno javno mnijenje u Hrvatskoj, agencija piše kako ankete pred predstojeće izbore 11. rujna daju laganu prednost SDP-u pred HDZ-om, koji je zajedno s reformskim Mostom tvorio prethodnu Vladu RH, dodajući kako se u Hrvatskoj niti jedna od dvije vodeće stranke ne može pohvaliti sigurnom pobjedom i uvjerljivom većinom.

 

'Stranke se sada međusobno bolje poznaju pa očekujem da će razgovori o postizbornim koalicijama započeti znatno brže nego nakon prošlih izbora', kazao je za list Maximilan Lambertson, gospodarski analitičar uglednog The Economista, uz napomenu kako je Most i dalje poželjan postizborni koalicijski partner za obje vodeće hrvatske stranke. 'Međutim, politička nestabilnost nakon izbora i dalje može potrajati zbog mogućih sporova unutar Vlade o raznim reformama, kao što su uprava te privatizacija javnih poduzeća', istaknuo je Lambertson za Reuters, a što čak prenosi i vodeći omanski list Times Of Oman.

Raščlanjujući političku situaciju u Hrvatskoj, Reuters nije propustio istaknuti da će Most i nadalje biti treća stranka po broju osvojenih glasova te da će se on najvjerojatnije prikloniti novom, 'umivenom' HDZ-u s novim čelnikom Andrejom Plenkovićem, dodajući kako i sam 'friški' šef stranke očekuje takav rasplet.

SDP, koji je oformio predizbornu koaliciju s tri manje stranke, prema pisanju agencije ozbiljno računa na pobjedu, citirajući pritom samouvjerenog šefa stranke Zorana Milanovića koji tvrdi kako nudi ozbiljan program i iskusne ljude.

Ipak, prema Reutersovim sugovornicima, nestabilnost prošle Vlade u kombinaciji s predizbornim obećanjima 'podiže obrve' domaćim biznismenima, ulagačima i gospodarskim analitičarima, pa tako agencija citira neovisnog ekonomskog analitičara Damira Novotnyja koji ističe kako vodeće stranke ne nude kvalitetne gospodarske reforme nužne za oporavak, osobito stoga što malo govore o kvalitetnoj privatizaciji velikih državnih tvrtki.

Sličnog je razmišljanja i čelnik Hrvatske udruge poslodavacaDavor Majetić, čija promišljanja Reuters također citira, navodeći kako prvi čovjek ove neovisne udruge poslodavaca zahtijeva od izbornih pobjednika jasan plan za oporavak već u prvoj godini vladanja.