GASTARBAJTERI U BIJELIM KUTAMA

Kako lovci na glave regrutiraju hrvatske liječnike?

12.02.2014 u 07:16

Bionic
Reading

Hrvatski zdravstveni sustav je u velikim problemima. Paralelno s tim, sasvim logično i opravdano, raste interes liječnika za odlazak na rad u inozemstvo. Izdano je gotovo 400 potvrda za odlazak liječnika u inozemstvo otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, a kao lovac na glave hrvatskih liječnika sve se češće spominje Paragona, agencija koja nudi stalne ili povremene poslove bolnicama u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, zemljama u kojima su liječničke plaće i uvjeti rada neusporedivi s onima u Hrvatskoj

Paragona je privatna skandinavsko-poljska tvrtka osnovana 2002, a predstavlja se kao vodeći europski pružatelj međunarodnih rješenja u slučaju nedostatka zdravstvenog osoblja. Paragona zapošljava visokokvalificirane zdravstvene radnike, uglavnom iz zemalja Europske unije. Centrala joj se nalazi u Varšavi, a ima urede i u Bukureštu, Parizu i Stockholmu. Paragonini klijenti su veliki javni i privatni pružatelji zdravstvenih usluga u Europi.

Ova tvrtka regrutira liječnike, stomatologe, farmaceute i druge zdravstvene radnike za rad na neodređeno vrijeme u više od 100 bolnica ili drugih zdravstvenih ustanova diljem zapadne Europe.

Tijekom godina nekoliko desetaka tisuća životopisa prošlo je kroz selekcijski proces Paragone. Na svojoj internetskoj stranici iz tvrtke tvrde da su pomogli više od 2.000 zdravstvenih radnika, kao i članovima njihovih obitelji da započnu novi profesionalni i privatni život u inozemstvu.

Paragona također pruža podršku tijekom cijelog procesa zapošljavanja koja uključuje učenje jezika za supružnike i djecu, podnošenje zahtjeva za boravak u novoj zemlji, stjecanje potrebne liječničke dozvole, pronalaženje smještaja, škola i vrtića za djecu, organizaciju preseljenja, pomoć pri pronalaženju posla za supružnika, kao i pomoć pri rješavanju ostalih praktičnih problema.

U prosjeku 95 posto naših zdravstvenih radnika ostaje u zemlji u kojoj se zaposle, tvrde u Paragoni.

Za zdravstvene djelatnike nude 'uzbudljive prilike za rad u inozemstvu na stalnoj osnovi ili kao dio tima na dugoročnim ugovorima'.

U Paragoni vjeruju da proces proširenja Europske unije daje 'neviđenu priliku u modernoj europskoj povijesti'.

'Rijetko kada su Europljani poduzeli takve radikalne korake u razbijanju barijera i granica diljem kontinenta', naglašavaju u Paragoni i dodaju kako daju doprinos rješavanju problema manjka radne snage u EU te da nastoje aktivno integrirati Europu povećanjem mobilnosti među europskim stručnjacima.