OBUČAVAO POBUNJENIKE

Kako je Vasiljković od plaćenika u Africi postao zloglasni kapetan Dragan

20.09.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Dragan Vasiljković, poznatiji kako kapetan Dragan, na optuženičku klupu suda u Splitu sjest će dva i pol desetljeća nakon zločina koje je prema optužnici počinio sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca gdje je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije

Optužnica ga tereti  da je u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje u kojem su uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili, uključujući jednog stranog novinara. Uhićen je 2006. po hrvatskoj tjeralici pod optužbom za ratni zločin kada je lažni identitet srpskog raznog zločinca razotkriolist The Australian.

Od tada se nalazio prvo u ekstradicijskom zatvoru, a nakon izručenja Hrvatskoj u pritvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. Tada je nakon puštanja na privremenu slobodu pokušao pobjeći pa je nakon 43 dana bijega uhvaćen i vraćen u pritvor iz kojeg više nije izlazio. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj. Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. jer mu je prihvaćena žalba kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji; također je tvrdio da u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje i da mu se sudi samo zato što je Srbin. Hrvatskoj je izručen početkom srpnja 2015. godine.

Zanimljivo je da Hrvatska i Australija nemaju potpisan sporazum o izručenju pa je Vasiljković izručen na osnovi staroga sporazuma koji je s tom zemljom sklopila Kraljevina Srbija, a Hrvatska ga je konzumirala jer je bila dio Jugoslavije. U početku procesa ekstradicije snažnu podršku pružala mu je srpska zajednica u Australiji, ali kako se sve otegnulo preko 10 godina, ta podrška sve je više slabjela. Vasiljković kojeg terete da je ratni zločin počinio kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi u Golubiću kod Knina, niječe sve optužbe.

Rođen je 12. prosinca 1954. u Beogradu. Rano je ostao bez oca Živorada koji je poginuo u prometnoj nesreći, a majka nije mogla sama odgajati troje djece pa je s tri godine smješten u udomiteljsku obitelj dok se ona odselila u Australiju s drugo dvoje djece. Kasnije i on za majkom odlazi u Australiju gdje koristi ime Daniel Snedden. U Australiji je imao problema sa zakonom te je osuđen jer je vodio javnu kuću u Melbourneu, a potom se priključio australskoj rezervnoj vojsci gdje stječe vojnu izobrazbu. Zanat je izbrusio kao plaćenik u Africi i Južnoj Americi. Već 1990. kada je bilo izvjesno da će se Jugoslavija raspasti u krvi, Vasiljković odlazi u Knin i nudi svoju pomoć.

Nakon izbijanja rata u Hrvatskoj, Vasiljković se vratio u Srbiju ne bi li 'pomogao' u obrani zemlje, što je i sam nekoliko puta javno potvrdio. Povezao se s Frenkijem Simatovićem, drugim čovjekom Službe državne bezbjednosti (SDB) koja je na početku rata u Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini ustrojila paravojne formacije i kasnije ih vodila. U dokumentarcu 'Jedinica' beogradske televizije B92 o Jedinici za specijalne operacije (JSO), zloglasnoj srpskoj paravojnoj postrojbi koja je ostavila krvav trag svugdje gdje je ratovala na prostoru bivše Jugoslavije, Vasiljković je s ponosom priznao da je poslan na 'srpsko okupirano područje' u Hrvatsku da uspostavi red i da od nediscipliniranih i neorganiziranih pobunjenika stvori vojnike. U tome je, hvalio se, i uspio. Ti isti vojnici koje je obučio počinili su brojne zločine tijekom rata u Hrvatskoj.

I istom dokumentarcu autori tvrde da je u vrijeme kada je Vasiljković započeo obučavanje srpskih pobunjenika u Hrvatskoj rođena Jedinica za specijalne operacije znana i pod imenom Crvene beretke, paravojska srpske Službe državne bezbjednosti čiji su glavni ljudi bili notorni Milorad Ulemek Luković i Željko Ražnatović Arkan. Kninski ogranak koji je ustrojio Vasiljković djelovao je pod imenom Knindže. Nakon formiranja Knindži, u režimskim Miloševićevim medijima o Vasiljkovićevu djelovanju razvila se priča kao o nekom mitskom junaku koji pomaže ugroženo srpstvo. Kapetan Dragan takvu je slavu spremno prihvatio. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio u Australiju, a do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa. Vasiljković je 2003. bio svjedok tužiteljstva u postupku protiv Slobodana Miloševića u Haagu.