U ZG SREDNJIM ŠKOLAMA

Kako je nastao kaos s besplatnim udžbenicima?

06.10.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Distribucija besplatnih udžbenika u zagrebačkim srednjim školama još uvijek, mjesec dana nakon početka školske godine, nije privedena kraju

U gimnazijama je uglavnom sve odrađeno na vrijeme i bez većih problema.

Ravnatelji škola smatraju da uzroka za nesporazume u dostavi ima više, a svi se slažu da bi najbolje rješenje bili vaučeri.

Jedan od ključnih problema je taj što je to bio prvi put da su svi učenici srednjih škola u Zagrebu dobivali besplatne učenike. Prošle godine na njih su imali pravo samo učenici iz obitelji s više od dvoje djece.

Ravnateljica tehničke škole Ruđer Bošković prof. Đurđica Fuštar kaže da je većina njihovih učenika dobila udžbenike, ali ne sve.

'Učenici su dobili udžbenike, ali ne iz svih predmeta. Za to postoje brojni razlozi. Problem nije samo u školama, već u cijelom sustavu pa i u dobavljačima', rekla je za tpotal Fuštar.

'Trebalo je odraditi ogromnu distribuciju za sve učenike srednjih i osnovnih škola u vrlo kratkom vremenu. Mi imamo skoro 1200 učenika puta 20 što udžbenika, što radnih bilježnica po učeniku od više različitih dobavljača. To je tako u većini strukovnih škola koje imaju puno različitih programa, a time i različitih udžbenika. U gimnazijama je lakše jer nema toliko programa. Imamo informaciju da bi dostava trebala biti dovršena ovaj tjedan do srijede', pojasnila je ravnateljica Ruđera.

Škole su, kaže, odredile koordinatore za nabavu udžbenika, koji su najčešće knjižničari. Oni vode evidenciju i administraciju. No u srednjim školama to nije jednostavno jer se broj učenika mijenjao.

'Učenici su se još do nedavno upisivali ili ispisivali iz pojedinih programa. To je živ sustav. Dok god proces upisivanja nije potpuno dovršen ne možete reći da u nekom razredu ima 25 učenika, kada ih već sutra može biti 26 ili 24. Mi imamo i ponavljače, a imamo i popravni rok u kolovozu pa tek 31. znamo tko ponavlja razred. Osim toga imamo učenike koji su zbog nekih zdravstvenih razloga polagali izvan roka. Zbog svega toga nismo mogli unaprijed naručivati knjige. Konačno svi sudionici distribucije napravili su neke greške. Znali smo dobiti po 30-ak knjiga viška iz jednog predmeta, a 30-ak manjka iz drugih', kaže prof. Fuštar.

Ravnatelji: Vaučeri su bolje rješenje

Ravnateljica Ruđera smatra da ovaj način distribucije udžbenika nije najbolje rješenje.

'Mislim da bi bilo bolje da roditelji dobivaju vaučere i nabavljaju knjige sami izravno u knjižarama. Roditelji najbolje znaju u koji razred im ide dijete, pa mogu dobiti točan popis knjiga za taj razred', ističe Fuštar.

V.d. ravnatelja tehničke škole Faust Vrančić dipl. ing. Dubravko Diklić, načelno se slaže da bi bilo bolje da nabavu odrađuju roditelji, mada to ne znači da bi se time eliminirale sve greške i svi problemi.

'Mi još nismo dobili negdje između pet i sedam naslova, uglavnom od malih izdavača. Njihov broj je veliki jer su to predmeti koje imaju svi učenici poput hidraulike ili tehničkih materijala. Praktički niti jedan komplet knjiga još nam nije gotov. Izdavačima treba vremena da to tiskaju. U škole nam ne stižu gotovi kompleti već brda udžbenika koje treba složiti i vidjeti čega ima, a čega nedostaje. Matematika nam je stigla tek u četvrtak, a još je tu bio i ovaj štrajk. Trenutno zovemo izdavače da vidimo gdje su stvari zapele. Mi smo nakon roka za popravne ispite, do početka školske godine, unijeli sve podatke. Konačno ni prijava knjiga nije najbolje riješena jer za svakog učenika treba posebno kliknuti svaku knjigu. Dakle, nije se moglo za cijeli razred označiti koje knjige trebaju svi učenici trebaju već je za svakog učenika zasebno trebalo klikati svaku pojedinu knjigu', objasnio je Diklić.

Vaučeri bi poskupjeli udžbenike!?

Prvi čovjek Fausta Vrančića smatra da bi vaučeri riješili neke od problema, no upozorava kako postoji mogućnost da bi, među ostalim, takav sustav nabave poskupio udžbenike.

'Vaučeri bi sigurno bili bolje rješenje no i taj sustav bi trebalo dobro razraditi jer bi koordinacija između škola, izdavača i roditelja trebala biti dobra. Primjerice mi znamo koje udžbenike treba učenik određenog programa u prvom razredu. Ta digitalna informacija negdje postoji, no nekome tko sve to treba iščitavati za desetke škola to ne mora biti lako. Osim toga pitanje je kako bi se to odrazilo na cijene knjiga. Kada bi se knjige dopremale u trgovine, cijene bi vjerojatno bile više jer bi se moralo plaćati njihovo dopremanje, skladištenje i prodaja, čega sada nema. To sada odrađuju škole. To je u redu za djecu, ali predstavlja veliki posao za nas u školama. Kod nas je trebalo posložiti oko 16.500 knjiga, a mi baš i nismo imali prostora za njihovo razvrstavanje', pojasnio je Diklić.

Izdavači: Vaučeri bi zakomplicirali stvar

U upravi jednog od većih izdavača udžbenika, tvrtke Alfa d.d., kažu da ne vjeruju da bi vaučeri pojednostavili sustav dostave.

Prema tumačenju njihove uprave sustav s vaučerima mogao bi, naprotiv, biti još kompliciraniji. Naime knjižari bi morali nabaviti i uvijek imati sve udžbenike svih nakladnika kako bi ih imali spremne kada učenici dođu po njih. U protivnom bi vaučeri morali biti elektronskog tipa kako bi se svaki iznos plaćen za dio udžbenika u određenoj trgovini oduzeo od ukupnog iznosa. U Alfi kažu da ovaj bi ovaj sustav dobro funkcionirao kada ispitni rokovi ne bi bili tako kasno te kada bi se odluke o besplatnim udžbenicima donosile nešto ranije.

U gimnazijama bez većih problema

U popularnoj gimnaziji MIOC nije bilo većih problema – svi udžbenici su pravovremeno podijeljeni. Za više razrede oni su posloženi još uoči početka školske godine, a za prve razrede 28. rujna.

V.d. ravnatelja Ljiljana Crnković kaže da je slično bilo i u drugim gimnazijama. No unatoč tome slaže se da bi sustav nabave koji ne bi opterećivao škole već roditelje bio bolji.

'Generalno govoreći nastavnici i škole nisu ti koji bi trebali distribuirati udžbenike', kaže Crnković.