ZELENI O SLUČAJU PORTUN-FERRUM

Kako je moguće da se ne zna uzrok smrti radnika?!

26.09.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Povodom tragičnog događaja u Zagrebu, smrti dvojice radnika zbog trovanja, Županijska organizacija Zelene liste za Dalmaciju odaslala je javnosti sljedeće priopćenje: 'Ne možemo i ne želimo vjerovati da je nedavna smrt dvojice radnika na objektu Portun-Ferum d.o.o. ostala nerazjašnjena. Ne možemo se oteti dojmu da je nešto prikriveno ili u najboljem slučaju neprofesionalno urađeno.'

U priopćenju se politička stranka Zelena lista pita kako je moguće da se ponosimo najboljim stručnjacima, forenzičarima i njihovim iskustvom, kvalitetnim laboratorijima, istražiteljima, a mediji prenose gotovo neozbiljno i neprofesionalno ponašanje stručnjaka za obdukciju, te postavlja pitanje: 'Kako je moguće da javnost nije doznala uzrok smrti (trovanjem) i zašto nam je ostavljena enigma koja može rađati veće spekulacije nego i najgore činjenice.'

Zeleni napominju da su šokirani izjavama Pavla Kalinića iz Ureda za upravljanje hitnim slučajevima koji spominje mafiju, opasni otpad i tvrdnje da se odavno zna za ilegalno odlaganje otpada u Susedgradu (bačve) i na drugim pozicijama koje se zakopavaju u šljunak! Zelena lista traži temeljitu istragu o tim navodima i kažnjavanje počinitelja.

'Ne želimo zataškavanje, nego hitno djelovanje svih institucija sistema zaduženih za slučaj. Sva ministarstva moraju biti na nogama kad je te tvrdnje izrekao visokopozicionirani stručnjak. Ukoliko je to samo hir za medijskim prostorom ili spin gospodina Kalinića, onda je dužan dati ostavku zbog neprihvatljivog uzbunjivanja javnosti', zaključuje se u priopćenju.

Zelena lista je nezadovoljna nepostojanjem sigurnog sustava zbrinjavanja otpada. To znači u prvom redu suvremenu termičku obradu (spalionica), odlagalište opasnog otpada, efikasne službe kontrole, čuvanja, skladištenja i evidencije opasnog otpada za cijelu Hrvatsku.

Na kraju se upozorava javnost da se uredbe koje je propisalo MZOPU apsolutno ne poštuju i ne provode. 'Za opasni otpad direktno su odgovorni Vlada i Ministarstvo. Niti razgovori s državnim tajnikom, gospodinom Ružinskim nisu stvorili pomake da bi stanovništvo i ekološke udruge mogli odahnuti zbog prijetnji, straha i nesigurnosti koji proizlaze iz Vladine nebrige. Zeleni traže pokretanje istrage i krivično gonjenje nepoznatih počinitelja', stoji na kraju priopćenja koje potpisuje supredsjednik Županijske organizacije Zelene liste za Dalmaciju, Lovro Rumora.