PRETPRISTUPNI FONDOVI

Kako Hrvatska štiti financijske interese EU-a?

  • Autor: M.O.
  • Zadnja izmjena 25.05.2011 15:41
  • Objavljeno 25.05.2011 u 13:50
euri euro

euri euro

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Ministarstvo financija održalo je u srijedu prezentaciju, namijenjenu novinarima koji prate europske fondove i prevenciju korupcije, na temu uloge medija i komunikacije s javnošću u procesu prevencije te suzbijanja nepravilnosti i prevara u fondovima EU-a

Samostalni odjel za suzbijanje nepravilnosti i prevara (koji je formiran u okviru Ministarstva financija prije dvije godine), odnosno njegova načelnica Mirjana Jurić, predstavio je tom prilikom mehanizme zaštite financijskih interesa EU-a u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na sustav AFCOS (Anti Fraud CoOrdinating Structure), te pojašnjenje Nacionalne strategije suzbijanja prevara.

Kao zemlja korisnica pretpristupnih fondova EU-a, a u skladu s međunarodno poduzetim obavezama u pretpristupnom razdoblju, Hrvatska je prije tri godine uspostavila zaštitu financijskih interesa Unije uspostavljanjem sustava za suzbijanje nepravilnosti i prevara AFCOS. Taj sustav koordinira zakonodavne, upravne i operativne aktivnosti u cilju zaštite financijskih interesa EU-a i neposredno surađuje s Europskim uredom za borbu protiv prevara (OLAF).

AFCOS je u Hrvatskoj organiziran kroz mrežu akreditiranih tijela koja upravljaju i koriste sredstva EU-a (tzv. sustav izvještavanja o nepravilnostima – IPA, SAPARD, ISPA, PHARE, CARDS, SAFU, NF, SDURF…), mrežu tijela koja se bave suzbijanjem prevara, korupcije ili nekog drugog oblika ilegalnih aktivnosti u sustavu (AFCOS mreža – ministarstva pravosuđa, uprave, unutarnjih poslova, gospodarstva, financija, DORH…) te Samostalni odjel za suzbijanje nepravilnosti i prevara, koji obavlja koordinacijsku ulogu u sustavu i predstavlja kontaktnu točku OLAF-a.

Tijekom prezentacije posebna je pozornost posvećena sustavu izvještavanja o nepravilnostima, pa tijela koja ga čine imaju obavezu kvartalnog izvještavanja o nepravilnostima do kojih je došlo prilikom korištenja pretpristupnih sredstava EU-a. Ključnu ulogu ima osoba za nepravilnosti, imenovana u svakom od tijela koje upravlja i koristi europska pretpristupna sredstva, a trenutačno je u sustavu 50-ak imenovanih osoba za nepravilnosti. U tri godine postojanja AFCOS-a prijavljeno je 49 nepravilnosti, najviše u programima CARDS i PHARE, a najčešće se radi o nepoštivanju pravila ili rokova te dostavljanju neprihvatljivih troškova, odnosno nedostatka dokumentacije.

Inače, bilo koja fizička ili pravna osoba može obavijestiti posebni odjel Ministarstva financija o sumnji na postojanje nepravilnosti ili prevare koje mogu utjecati na financijski interes Europske unije. Prijava može biti poslana poštom na adresu Ministarstvo financija – Samostalni odjel za suzbijanje nepravilnosti i prevara, Katančićeva 5, Zagreb; faksom: +385 1 4591 248 ili elektroničkom poštom: nepravilnosti.eu@mfin.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi