blic razgovor: ANA MARIJA PETIN

'Kakav Bandić, kakav HDZ? Moja obitelj dala je 20 godina HSS-u, neću se toga odreći'

14.01.2019 u 14:37

Bionic
Reading

O saborskoj zastupnici Hrvatske seljačke stranke Ani Mariji Petin posljednjih dana, nakon burne sjednice Glavnog odbora HSS-a, spekuliralo se kao o novom prebjegu u redove Milana Bandića i vladajuće koalicije. U kratkom razgovoru za tportal ona to odlučno demantira i tvrdi da joj promjena stranačkog dresa ne pada na pamet

No Petin otvoreno govori i da nije zadovoljna stanjem u stranci i sada već brojnim potezima predsjednika Kreše Beljaka, za koje kaže da su loše primljeni na terenu i među članstvom, posebno u Slavoniji. Na spomenutoj sjednici Glavnog odbora podržala je izmjenu dnevnog reda stranačke skupštine u rujnu, što de facto znači da će se glasovati o povjerenju predsjedniku.

Dakle, prelazite li Bandiću ili HDZ-u?

Ne, uporno govorim da nisam ta. Neću napustiti HSS i glasat ću onako kako odluče stranačka tijela.

Posljednjih dana puno se govori o vama, to vam dođe kao besplatan PR.

Da, novinari me zovu bez prestanka i postavljaju uvijek ista pitanja. Ali meni takav PR ne treba, voljela bih da se uopće ne spekulira o mom statusu u HSS-u.

Kažete da o istupanju ne razmišljate, no jeste li dobili ponude u tom smjeru?

Niti sam razmišljala o tome, niti je bilo ponuda, niti sam s bilo kime razgovarala. I ja i moja obitelj dali smo dvadeset godina HSS-u, toga se ne namjeravam odreći.

Kome je onda u interesu širiti takve glasine?

Ne znam, a glupo mi je da optužujem bez dokaza. Svoja mišljenja iznijela sam na sjednici Glavnog odbora, kao i uvijek, jer to je tijelo na kojemu se raspravlja i koje na koncu donosi odluke. Uvijek sam tako činila.

Ali stranka vam je sve manja, dok drugi klubovi bujaju.

Osuđujem svaki prelazak iz jedne u drugu stranku, naprosto nije u redu biti izabran na jednoj listi i nakon izbora prebaciti se na suprotnu stranu.

Javna je tajna da niste zadovoljni stanjem u HSS-u.

Ogranci iz Slavonije još prošlog ljeta upozoravali su na to da se ne komunicira s terenom, da se ne vodi računa o lokalnim organizacijama i da se ne uvažava mišljenje članova. Zbog toga oni napuštaju HSS ili nam prigovaraju, pa se zatim pasiviziraju. Bilo je dosta poteza i izjava za koje se nije razmišljalo o posljedicama i reakcijama članstva.

  • +2
Ana Marija Petin Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Mislite na Beljakovu izjavu o bratstvu i jedinstvu hrvatskog i srpskog naroda?

Bilo ih je više.

Dobro, što konkretno mislite o toj izjavi?

Zalažem se za unapređenje odnosa između Hrvata i Srba, to apsolutno podržavam, no ipak treba voditi računa o vremenu i kontekstu.

HSS je posljednjih godina otklizao ulijevo - kako gledate na taj proces?

Smatram da trebamo biti stranka centra i čvrst faktor na političkoj sceni, to je prostor koji nam prirodno pripada.

Ali i vi ste postali saborska zastupnica zahvaljujući izlasku na izbore sa SDP-om?

U ono vrijeme podržala sam tu odluku, a i danas smatram da je bila dobra i korektna. Ali Hrvatskoj nedostaje stranka centra poput HSS-a, pogotovo uzevši u obzir njenu stoljetnu tradiciju.

Hoćete li reći da suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir, barem zasad?

Ni slučajno, barem ne prije idućih izbora.