RASKOL U IDS-U?

Kajin: Neće me posvadit ni s Josipovićem ni s Milanovićem

14.07.2012 u 15:08

Bionic
Reading

'Svoga do jame, ali nikada u jamu', poručio je na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu IDS-a u Puli potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin, replicirajući kroz poznatu narodnu poslovicu predsjedniku stranke Ivanu Jakovčiću

'Sigurno nikome nije do polemike i polemika ove vrste nije dobra ni za IDS ni za Istru', smatra Kajin, no kaže da nakon zadnjih Jakovčićevih poruka putem medija, gdje se išlo da ga se gurne u jamu, mora reagirati.

'Što si on umišlja? Tko je Jakovčić? Počeo je sa Sanaderom, a završio s Jadrankom u autiću', veli Kajin, aludirajući na suradnju s HDZ-ovom vladom i spektakularno potpisivanje sporazuma o projektu Brijuni Rivijera. 'Ne smeta mi kad me se napada, ali mi smeta kad mi se podmeće.

U predsjedničke izbore sam ušao da homogeniziram IDS, da bi se Istra dodatno integrirala u nacionalni prostor i da se taj brod (IDS) ne bi nagnuo u desno. Jakovčić je davao podršku Vidoševiću i Bandiću', podsjetio je Kajin. Istaknuo je da je dobio najveći broj glasova u Istri te da je kao građanin u drugom krugu i sam podržao Josipovića. 'Neće on mene posvaditi ni s Josipovićem ni s Milanovićem', veli potpredsjednik IDS-a, a među vlastite zasluge ubraja i participaciju IDS-a u koalicijskoj vlasti jer, navodi, 'IDS bi Jakovčićevom politikom bio sekta'.

Osvrnuo se i na nedavno testiranje čelnika IDS-a na narkotike. Naime, prozvan zbog opetovana insistiranja na testiranju, što je Jakovčić u jednom mediju nazvao ucjenom, odgovara da 'Kajin ne ucjenjuje nikoga', istovremeno uputivši nove strelice prema predsjedniku stranke Ivanu Jakovčiću i pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću, javno ih upitavši zašto su dali urin 2009. i kako to da su se sada testirali.

Razlog što Kajin, jedan od osnivača IDS-a i dopredsjednik stranke, proziva Jakovčića i Miletića, mnogi vide u predstojećim unutarstranačkim izborima. Naime, nakon što je Jakovčić najavio povlačenje iz politike, navodno kao svog nasljednika na mjestu predsjednika stranke vidi u Miletiću, a ni Kajin ne skriva da ima ambicije za kandidaturu za predsjednika IDS-a. Hoće li sukob između Jakovčića i Kajina dovesti do raskola u IDS-u, bit će poznato nakon sastanka Predsjedništva stranke, koji bi se trebao održati u ponedjeljak. Ostaje vidjeti hoće li potom obojica ublažiti retoriku i izaći u javnost s pomirljivijim tonovima, no za sada stranački kolege njihov verbalni sukob ne doživljavaju dramatičnim po stranku.

'Kako će na kraju biti? Ne onako kako hoće Kajin, koji želi Istri i IDS-u sve najbolje, niti onako kako hoće Jakovčić, već će biti kako odluče građani Istre', salomonski zaključuje Kajin.