IZMJENA ZAKONA O TURISTIČKOM ZEMLJIŠTU

Kajin i Herak: Novac od koncesija treba ostati u Istri

05.03.2013 u 16:52

Bionic
Reading

Kandidat SDP-a, HSU-a i SDSS-a za istarskog župana Damir Kajin i Ivan Herak na današnjoj su konferenciji za novinare u Puli predstavili inicijativu za izmjenu Zakona o turističkom zemljištu koju kane uputiti u saborsku proceduru, a prema kojoj bi novac od koncesijskih naknada u cijelosti ostajao jedinicama lokalne samouprave

'Umjesto sadašnjeg omjera, pri čemu 60 posto ide državi i 40 posto jedinicama lokalne samouprave, našim prijedlogom izmjena i dopuna tog zakona 60 posto bi išlo županiji, a 40 posto općinama i gradovima, što znači da bismo u Istri, u čijoj strukturi prevladavaju kampovi, ostvarili 50 do 60 milijuna kuna godišnje', kazao je Herak.

Najavio je da bi se, osim za gradnju turističke infrastrukture, dio novca od koncesija namijenio i za izobrazbu kadrova u turizmu. Kako veli, Fond za turizam bi bio samo stavka u proračunima, a ne posebno tijelo čime bi se izbjeglo nepotrebno gomilanje administracije.

Damir Kajin upozorio je da je prošlogodišnji prihod od turizma 7,8 posto manji nego 2008. godine, što za Istru znači oko 200 milijuna eura manje. K tome, krajem ožujka se još kani uvesti i vizni režim za građane Turske i Rusije, čime ćemo izgubiti pet do 20 posto turista, pa smatra da bismo vize trebali izdavati na granici.

Kako su danas najavili Kajin i Herak, uskoro namjeravaju predstaviti izborni program koalicije koji su, napominju, pisali ljudi iz Istre, a jedan od temelja gospodarskog programa će biti korištenje fondova EU-a iz kojih je moguće do 2020. povući čak osam milijardi kuna.

'Do sada je taj novac korišten uglavnom za županijske tvrtke i institucije, a mi moramo biti servis građana i poduzetnika', kazao je Herak, istaknuvši kako će se program temeljiti i na suradnji sa Zagrebom te decentralizaciji.