slab interes

Slovencima neslavno propao projekt javnog najma stanova

17.08.2023 u 13:13

Bionic
Reading

U prvoj godini usluge najma javnih stanova slovenski državni stambeni fond sklopio je tek pet ugovora za najam stanova i jedan za najam kuće. Tako slab interes za ovu uslugu objašnjava se niskim propisanim iznosom najamnine i kompliciranim zakonskim odredbama

Kako su za agenciju STA potvrdili iz Stambenog fonda Republike Slovenije, on je od rujna 2022. sklopio ugovore tek za jednu kuću u Moravčama te za stanove u Ljubljani, Mariboru, Novoj Gorici, Črni na Koroškem i Litiji. U ožujku ove godine potpisali su ugovor o najmu s vlasnikom prvog stana i to u Slovenj Gradecu.

Javni natječaj za prikupljanje ponuda iznajmljivača za javni najam stanova objavljen je krajem siječnja 2022. Instrument funkcionira tako da država prima ponude iznajmljivača stanova koji se potom iznajmljuju potencijalnim korisnicima.

Visina najamnine po kojoj je fond spreman dati stan u podnajam utvrđuje se na temelju bodovnog elaborata te ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su izmjerena kvadratura, starost objekta i njegova obnova te opremljenost. Zakonom je propisana maksimalna cijena koja se utvrđuje ovisno o kvadraturi i kvaliteti stana, a ona ne smije biti veća od 1,3 puta osnovne nekomercijalne cijene najma.

Do 4. kolovoza ove godine Fondu se javilo oko 90 potencijalnih iznajmljivača, a ponude je dostavilo 30 ponuđača. Za spomenutu jednu kuću i šest stanova potpisani su ugovori o najmu, ali s ostalim ponuđačima ugovori nisu potpisani, kako kažu iz tog fonda, 'najčešće zbog zakonom utvrđene visine najamnine' jer je iznajmljivači koji koriste usluge države kao posrednika očito smatraju preniskom.

S druge strane, u okviru ovog instrumenta iskazan je znatno veći interes za podnajam stanova - na natječaj koji je objavljen 9. rujna prošle godine do 4. kolovoza pristigla je 431 prijava.

  • +4
Novogradnje u Zagrebu (ilustrativna galerija) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Vjerujemo da će biti više interesa i ponuda ako se promijeni i dopuni zakonska regulativa, na što stalno podsjećamo nadležno ministarstvo, ali osim toga, svakako će biti potreban mentalni iskorak ciljnih pružatelja kako bi se odlučili za oblik javnog najma koji možda nije toliko isplativ kao tržišni oblici, ali nudi sigurnost najma, adekvatno upravljanje i predvidive poslovne odnose', kažu iz slovenskog fonda za RTVSlo.

Iz Fonda dodaju da, s obzirom na velik broj praznih stanova u Sloveniji, javni najam ima velik potencijal, no ograničenja zakonodavstva i loša informiranost javnosti sprječavaju ovaj projekt da profunkcionira u punom opsegu.

Ministarstvo za solidarnu budućnost, koje vodi kadar stranke Ljevica Simon Maljevac, ističe da je ovu uslugu svakako potrebno zadržati te dograditi zakonske odredbe na način da najam stanova kroz ovaj mehanizam bude brži, jednostavniji, sigurniji i atraktivniji za iznajmljivače, a istovremeno i dalje povoljan za korisnike stanova. Ulogu stambenog fonda u budućnosti vide kao financijera izgradnje na lokalnoj razini te kao koordinatora izgradnje i potpornog okruženja za lokalne fondove i općine.