POLJSKO-RUSKI ODNOSI

Kaczynski namjeravao Rusiji ponuditi 'novi početak'

13.04.2010 u 14:02

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Lech Kaczynski namjeravao je Rusiji ponuditi 'novi početak' na komemorativnoj svečanosti na koju je putovao u subotu kad je, zajedno s desecima visokih poljskih dužnosnika, poginuo pri padu zrakoplova, doznaje se u utorak iz predsjednikovog ureda

'Predsjednik je rekao da želi uputiti gestu Rusima i ruskim dužnosnicima', rekao je za postaju TVN 24 Jacek Sasin iz ureda poljskog predsjednika.

'Želio je ruskim dužnosnicima ponuditi novi početak. Želio je predložiti da se naši odnosi odsad preformuliraju i da se ta nova vrijednost temelji na istini', dodao je.

Kritičari su Kaczynskom predbacivali oklijevanje da izgradi toplije odnose s Rusijom, a bivši je poljski predsjednik bio jedan od najglasnijih kritičara Rusije zbog njezinog sukoba s Gruzijom u kolovozu 2008.

Kaczynski je s još 95 osoba poginuo u subotu na putu u Katin, gdje je trebao nazočiti obilježavanju 70. obljetnice pokolja poljskih časnika koji su u Katinskoj šumi počinili sovjetski vojnici i koji ostaje jedna od najspornijih točaka u poljsko-ruskim odnosima.

Poljska od Rusije traži da dopusti uvid u sve dokumente koje posjeduje o katinskom pokolju, smatrajući da bi se u tome pronašli dokazi koji bi počinitelje mogli dovesti pred lice pravde.