ZBOG PALJENJA KURANA

Kabul traži od SAD-a traži kontrolu nad zatvorom u Bagramu

22.02.2012 u 18:24

Bionic
Reading

Predsjednik Hamid Karzai u srijedu je od SAD-a zatražio da, što je prije moguće, prebaci na Afganistan potpunu kontrolu nad zatvorom koji se nalazi u američkoj vojnoj bazi Bagram i u kojemu su u jučerašnjoj pobuni spaljeni Kurani te se navodno na neodgovarajući način postupalo s drugim vjerskim materijalom, zbog čega su jučer izbili neredi

Visoki američki dužnosnici iz Washingtona, koji su željeli ostati anonimni, za France Presse su rekli da su primjerci Kurana uništeni u noći na utorak jer su se zatvorenici njihovim stranicama služili kako bi međusobno slali poruke.

'Što se prije realizira transfer i nadzor nad zatvorom imat ćete manje problema i nesretnih slučajeva', rekao je Karzai zamjeniku američkog ministra obrane Ashtonu Carteru. Američki ministar obrane Leon Panetta te američki general John Allen, zapovjednik međunarodnih vojnih snaga NATO-a u Afganistanu (ISAF) u utorak su se javno ispričali afganistanskom narodu zbog neprikladnog djelovanja, priznavši grešku.

Zatvor u Bagramu u očima brojnih Afganistanaca jedan je od simbola američke okupacije, a ponekad ga nazivaju i afganistanskim Guantanamom. Karzai je, osudivši 'brojne slučajeve kršenja afganistanskog ustava i drugih zakona zemlje te konvencija koji su na snazi, a odnose se na ljudska prava', početkom siječnja uputio ultimatum SAD-u da se kontrola nad spomenutim centrom prebaci na afganistansku vladu.

Početkom veljače, ultimatum još nije bio ispoštovan, pa je Karzai uputio Amerikancima i drugi, koji će isteći početkom ožujka. Najmanje osam prosvjednika ubijeno je a tridesetak ozlijeđeno u srijedu u protuameričkim neredima nakon uništenja Kurana.

Prosvjedi u Kabulu