KOLIKO JE MLAD?

Južnokorejska TV slavi rođendan Kim Jong-una

08.01.2012 u 19:20

Bionic
Reading

Južnokorejska državna televizija u nedjelju je objavila dokumentarni film koji prikazuje mladog Kim Jong-una kako zajedno s ocem promatra lansiranje dalekometne rakete 2009 i vozi tenk, povodom rođendana tog mladića u kasnim dvadesetim

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak zatražit će ovoga tjedna od Kine da iskoristi svoj utjecaj i uvjeri Sjevernu Koreju da ostane suzdržana, uslijed vrlo osjetljive smjene vlasti u Pyongyangu koja je prvenstveno usmjerena na pokazivanje militarističkog imidža.

Lee će se u Pekingu sastati s kineskim predsjednikom Hu Jintaom i razgovarati o 'razvoju strateškog partnerstva između dviju država i mjerama za osiguranje mira i stabilnosti na korejskom poluotoku', priopćio je ured južnokorejskog predsjednika.

Leeov petodnevni posjet Kini, drugi u posljednje četiri godine, počinje u ponedjeljak.

Južna Koreja ističe da je njezin vanjskopolitički prioritet održanje stabilnosti na podijeljenom poluotoku, u vrijeme kada nepredvidivi sjeverni susjed upravo dovodi na vlast treću generaciju dinastijske vlasti nakon smrti Kim Jong-ila prošloga mjeseca.

Malo toga se zna o Kimovu nasljedniku i sinu Kim Jong-unu, mladiću u kasnim dvadesetim godinama koji će se oslanjati na uzak krug povjerljive političke i vojne elite dok ne učvrsti svoju vlast.

U sklopu napora za konsolidaciju njegove vladavine, državna televizija je u nedjelju objavila dokumentarni film koji prikazuje mladog Kima kako zajedno s ocem promatra lansiranje dalekometne rakete 2009 i vozi tenk.

U 50-minutnom dokumentarcu, za koji južnokorejski mediji kažu da je objavljen na rođendan Kim Jong-una, ponuđene su neke nove pojedinosti o njegovu privatnom životu i načinu razmišljanja.

Analitičari smatraju da bi Kim mogao narediti 'provokaciju', vojni napad niskog intenziteta ili nuklearni pokus, kako bi se svidio moćnoj vojsci.

U skladu s njegovim nastojanjem da nastavi provoditi politiku shogun, odnosno vojske na prvome mjestu, dokumentarac prenosi riječi Kima Jong-una kako je bio spreman krenuti u rat da je bilo koji neprijatelj presreo lansiranu nuklearnu raketu.

Sjeverna Koreja, koja je izvela dva nuklearna pokusa, posljednjih je tjedana pooštrila retoriku prema južnome susjedu.

Južna Koreja i SAD pozvali su Kinu, glavnog saveznika Pyongyanga, da uvjeri novo vodstvo da se suzdrži od bilo kakvih neprijateljskih poteza.

Peking je izrazio potporu novoj sjevernokorejskoj vlasti ubrzo nakon objave smrti Kim Jong-ila.