SVEĆENIK PUN MRŽNJE

Jurčević: Osuđen sam zbog Europske unije

24.03.2011 u 13:03

Bionic
Reading

'Manje je trebalo česticama iz Japana da stignu u Europu nego novinarskim prodanim dušama da prokomentiraju moju presudu', napisao je jučer navečer kastavski župnik Franjo Jurčević na svome blogu nakon što su ga tijekom poslijepodneva, doznavši da je osuđen, nazivali brojni novinari

Nanizao je potom na blogu izvore mnogih jučerašnjih tekstova koji se tiču njega samoga i otvoreno se pita gdje su novinari bili dosad, jer je na tom istom blogu 19. ožujka objavio sam tekst optužnog prijedloga i

presude. Još dva mjeseca ranije, piše Jurčević, objavio je na blogu vijest da je Državno odvjetništvo 26. prosinca 2010. dostavilo svoj optužni prijedlog Općinskom sudu u Rijeci, koji ga je primio 5. siječnja i donio presudu 11. siječnja.

Jesu li novinari, čim su doznali, 'zakasnili' objaviti vijest da je jednog župnika, po prvi put, tužiteljstvo optužilo da je pisanjem na svome blogu širio mržnju i omalovažavao po spolnom opredjeljenju te tako počinio kazneno djelo rasne i druge diskriminacije, zaključite sami.

'Novinarima govoriš da 'kasno pale' jer ranije nisu komentirali tvoju presudu? Skupljaš članke o sebi? Tko si zapravo ti da bi netko pratio tvoje suđenje i 'na vrijeme' to prokomentirao? Bilo bi dobro da se posvetiš onome zbog čega postojiš – Crkvi i vjeri', napisao je jedan od komentatora župniku Jurčeviću ispod njegovog jučerašnjeg posta na blogu.

Između ostalog, 'jadnom, kao i njegova pamet', komentirana je župnikova obrana da nije mogao biti kriv za nešto što se dogodilo dan ranije.

Župnik Jurčević je, naime, na blogu napomenuo da je tekst 'Beogradski poučak' (zbog kojeg je optužen) pisao dan nakon što se nasilje u Beogradu dogodilo pa prema tome nije mogao ni odgovarati za to.

Osim što na blogu ismijava novinare zbog 'kasnog paljenja', čini se da uopće nije svjestan zašto mu je vijeće Općinskog suda pod predsjedanjem sutkinje Sandre Vučković izreklo uvjetnu kaznu od tri mjeseca s rokom kušnje od godinu dana.

'Tko je snosio posljedice nakon toga? Je li tko isprebijan? Je li tko ubijen? Je li tko zatvoren? Je li tko maltretiran? Nije nitko. Sud, kad osuđuje, treba osuditi zbog materijalnih dokaza, a gdje tu ima materijalnih dokaza?', pita nas župnik Jurčević zamoljen da prokomentira presudu.

'Ja sam osuđen zbog onoga što tamo uopće nije navedeno, zbog Europske unije i guranja u Europsku uniju', objašnjava nam župnik u kratkom telefonskom razgovoru, ne želeći više razgovarati s nama.