REAKCIJA NA PRESUDU

Jovanovićevo 'isušivanje močvare' ne staje na Širiću

25.03.2014 u 18:21

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović osvrnuo se na presudu nogometnom sucu Željku Širiću. 'Današnja nepravomoćna presuda sigurno je važan korak u dobrom smjeru, ali potrebno je učiniti još puno koraka do isušivanja močvare, koja je, istina, sigurno manja nego prije hapšenja spomenutog dvojca kriminalaca', rekao je

Bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željko Širić osuđen je na četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog primanja mita za 'pošteno suđenje' jer se, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, u stvarnom svijetu sporta ponašao kao 'suvereni vladar virtualne nogometne igre'.


Stoga ga je zajedno s bivšim tajnikom NK Karlovca Nevenom Šprajcerom, uvjetno osuđenim na 10 mjeseci zbog davanja mita, potrebno na određeno vrijeme isključiti iz nogometa da se ne dopusti da u sportu budu osobe koje su radile protiv etičkog kodeksa, kazala je obrazlažući presudu sutkinja Gordana Mihaela Grahovac.

'Korupcija i mito razaraju svako društvo. Poznatu i nebrojeno puta citiranu izjavu o 'isušivanju močvare' izgovorio sam još kao saborski zastupnik, upravo povodom hapšenja danas nepravomoćno osuđenih kriminalaca. Naime, tada, u prosincu 2011. rekao sam da želite li spriječiti malariju, onda to nećete uspjeti hvatanjem dva komarca, nego isušivanjem cijele močvare. I danas to mogu ponoviti i prenijeti na sve nepravilnosti u sportu, a u ovom slučaju nogometu. Istina, ostalo je još puno posla pred svima nama - od sportaša i sportskih klubova do sportskih saveza, ministarstava, policije,odvjetništva i sudstva te medija.

Današnja nepravomoćna presuda sigurno je važan korak u dobrom smjeru, ali potrebno je učiniti još puno koraka do isušivanja močvare, koja je, istina, sigurno manja nego prije hapšenja spomenutog dvojca
kriminalaca. Rad sportske inspekcije, poštovanje Zakona o sportu znatno doprinosi tom cilju - zaštiti sporta i sportaša od kriminalaca i nečasnih pojedinaca. MZOS i ja kao ministar sa svojim suradnicima neumorno ćemo raditi na isušivanju močvare usprkos svima koji se raznoraznim sredstvima, smicalicama i nerijetko podsmijehu grčevito bore protiv uvođenja reda’, poručio je ministar.