REZULTATI DRŽAVNE MATURE

Jovanović: Škola je mjesto gdje ocjena nije najbitnija

16.07.2013 u 17:43

Bionic
Reading

Od 12.321 učenika gimnazijskih programa, njih 335 nije ostvarilo pozitivnu ocjenu iz državne mature, dok će iz strukovnih škola njih 4.195 od 17.354 pokušati ponovno na jesenskom roku. Dio je to pisanih rezultata državne mature u ljetnom roku koji su danas predstavljeni u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta

Od 34.482 učenika, koliko ih je pristupilo maturi, njih osmero sa stopostotnom točnošću riješilo je test iz matematike i fizike dok ih je još četrnaest sa stopostotnom sigurnošću riješilo test iz jednog predmeta, mahom iz matematike i tek su dvije učenice imale maksimalan učinak iz njemačkog i hrvatskog jezika.

Nakon dugog niza godina, ovoga ljeta ponovno se dogodilo da jedan učenik riješi test iz hrvatskog jezika sto posto, što je posebno apostrofirano.

'Škola postaje mjesto gdje ocjena nije najvažnija iako se ona još uvijek smatra ključem uspjeha. Najvažnije je da se usvoje znanja i vrijednosni stavovi iz kojih će proizaći kompetencije koje će omogućiti učenicima da dobiju dobra radna mjesta ili da upišu željene fakultete i da se nakon njih zaposle', kazao je ministar Željko Jovanović.

Osim lijepih riječi, čvrstog stiska ruku i fotografije za sjećanje 22 najboljih učenika Hrvatski Telekom (HT) nagradio je tabletima koje je uručio Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave te tvrtke.