ŠUKER UPOZORAVA

'Jovanović je trebao dati ostavku zbog prijevoza'

04.12.2013 u 11:27

Bionic
Reading

Prije nego što je u Saboru počelo izglasavanje rebalansa proračuna za 2013. i proračuna za 2014. zbog amandmana Vlade na proračun pobunila se oporba, smatrajući da su prekasno došli na saborske klupe

'Krajnje neuobičajeno je to da amandmane Vlade dobijemo praktički nekoliko minuta prije nego što bi se trebalo izjašnjavati o tim amandmanima. Vrlo interesantno je to da je po Poslovniku ovog visokog doma definirano kako i do kada saborski zastupnici moraju podnijeti svoje amandmane te koliko mora proći vremena od rasprave do trenutka kada bi se izglasavao proračun. No očigledno je pozicija Vlade bolja', kazao je već na početku HDZ-ov Ivan Šuker.

Zapitao se zašto se mijenja plan Agencije za upravljanje državnom imovinom, ali i podsjetio da u raspravi o rebalansu za 2013. nije bilo govora o tome da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nema novca za isplatu prijevoza učiteljima i profesorima. Pritom je podsjetio na Zakon o fiskalnoj odgovornosti, prema kojem mora odgovarati proračunski korisnik koji prekorači pozicije.

'Jeste li vi primijetili da je ministar znanosti ponudio ostavku premijeru Milanoviću? Nije. A imamo Zakon o fiskalnoj odgovornosti i temeljem toga zakona on je to morao napraviti. Međutim kod nas očigledno može kako tko hoće i što hoće, a u konačnici, nažalost, plaćaju oni koji naprosto moraju prihvatiti ono što im netko servira', kazao je Šuker

Na probleme s novcem za prijevoz učitelja osvrnuo se i laburist Branko Vukšić. 'Ministar obrazovanja i znanosti jednostavno kaže da nećemo izvršiti naše obaveze iz proračuna, nitko neće biti zakinut i dobit ćete novac, ali druge godine. Pazite, ljudi koji putuju 100 kilometara i više, 200 kilometara dnevno, neće dobiti novac ovaj mjesec. Nitko nije pitao kako će oni izvršavati svoje radne obaveze jer Vlada vjerojatno pretpostavlja da su svi učitelji, profesori enormno bogati, da svaki ima 200.000 eura na štednji pa će uzeti iz čarape i sam sebe financirati', rekao je Vukšić.

Još dalje u komentaru išao je nezavisni zastupnik Damir Kajin, kazavši da bi bilo novca za učitelje da nisu potrošeni na referendum. 'Nisu problem ni referendum ni pitanje, već ono što se valja iza referenduma, a što je možda najbolje došlo do izražaja u Vukovaru, u kojem je na djelu bio gotovo puzajući puč', kazao je Kajin, no predsjednik Sabora Josip Leko upozorio ga je da ne koristi kvalifikacije poput 'puča' u Saboru.