RADNI POSJET AUSTRIJI

Josipović za čvršću suradnju sa gradišćanskim Hrvatima

06.11.2012 u 15:28

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović se u utorak, posljednjeg dana svog radnog posjeta Austriji, sastao sa gradišćanskim Hrvatima i izrazio želju za još čvršćom suradnjom kako bi se hrvatski jezik koji se u tom kraju njeguje preko 450 godina očuvao.

'Drago mi je da se njeguje hrvatska riječ i kultura, kao i prijateljstvo s austrijskim narodom... ali bih volio da više surađujemo i da se međusobno bolje poznajemo', kazao je Josipović u Vulkaprodrštofu, mjestu od 1865 stanovnika od kojih se 50 posto izjasnilo da im je hrvatski materinji jezik.

Također je poručio da će Hrvatska pomagati u očuvanju tog 'prelijepog jezika i običaja'. U dvorani osnovne škole su gradonačelnik, učenici i članovi folklornog društva predsjedniku Josipoviću priredili srdačnu dobrodošlicu uz stare hrvatske pjesme.

U svom govoru Josipović se osvrnuo na pitanje manjina i ocijenio kako su manjine iznimno važne za njegovanje dobrosusjedskih odnosa među zemljama. 'Mi u Hrvatskoj jako cijenimo manjine koje smatramo bogatstvom i poveznicom, u onom najboljem smislu, između ljudi, kultura i tradicija', kazao je Josipović.

Tijekom prijepodneva šef hrvatske države također je posjetio Novo Selo (Neuedorf), redakciju za nacionalne manjine u okviru redakcije Gradišće OeRF-a, a u Željeznom se sastao i s poglavaram Gradišća Hansom Miesslom.

U poslijepodnevnim satima Josipović će se sastati s predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stankom Horvathom i posjetiti Hrvate u Velikom Borištofu i Gornjoj Borti te Pinkovcu u Južnom Gradišću.

U toj austrijskoj pokrajini živi oko 35.000 Hrvata. Uoči puta u Gradišće, predsjednik Josipović je dan ranije u Beču ocijenio da je taj posjet vrlo važan za jedinstvo hrvatskog naroda.