POČAST VELIKANU

Josipović u petak na Havelovom pogrebu

22.12.2011 u 19:25

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović prisustvovat će u petak u Pragu pogrebu Vaclava Havela, bivšeg predsjednika Češke i vođe Baršunaste revolucije kojom je 1989. srušen komunizam u tadašnjoj Čehoslovačkoj, priopćeno je u četvrtak iz Ureda Predsjednika.

Oko 50 izaslanstava iz cijeloga svijeta očekuje se na posljednjem Havelovom ispraćaju koji je nakon duge bolesti umro u nedjelju ujutro u 75. godini.

Na državnom pogrebu u u katedrali sv. Vita u Praškom dvorcu bit će brojni bivši i sadašnji svjetski čelnici, uključujući američku državnu tajnicu Hillary Clinton i njezina supruga, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, britanskog premijera Davida Camerona i francuskog predsjednika Nicolasa Sazkozyja, objavila je agencija ČTK.

Predsjednici Slovačke, Austrije, Njemačke, Mađarske, Slovenije, baltičkih zemalja i Gruzije, te predsjednici Europskog parlamenta i Europske komisije Jerzy Buzek i Jose Manuel Barosso također će odati posljednju počast tom istaknutom češkom piscu i komunističkom disidentu.

Pismo s izrazima sućuti, koje je papa Benedikt XVI. poslao češkom predsjedniku Vaclavu Klausu, bit će pročitano na početku ispraćaja u petak točno u podne, a u isto vrijeme crkvena zvona diljem zemlje oglasit će se na tri minute, dok će iz topa s praškog brda Petrin biti ispaljen 21 plotun.

Misu zadušnicu koncelebrirat će praški nadbiskup Dominik Duka, zajedno s bivšim i sadašnjim vatikanskim nuncijem u Češkoj Giovanniem Coppom i Giuseppeom Leanzom, objavio je ured praškog nadbiskupa.

Uz predsjednika Klausa i nadbiskupa Duku, od Havela će se govorima oprostiti češki ministar vanjskih poslova i Havelov nekadašnji suradnik Karel Schwarzenberg, bivša američka državna tajnica češkoga podrijetla Madeline Albright, te Vaclav Maly, umirovljeni pomoćni praški biskup i Havelov prijatelj.

Češki glumac Josef Abrham, koji je igrao u brojnim Havelovim djelima, čitat će ulomke iz Knjige Joba, dok će češka filharmonija izvesti Requiem Antonina Dvoraka.

Nakon državnog ispraćaja, obitelj i prijatelji oprostit će se od Havela na krematoriju, nakon čega će njegova urna biti položena u obiteljsku grobnicu na groblju Vinohrady.

Od 1989. do 1992. Havel je bio deveti predsjednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. predsjednik Češke u dva mandata. Nakon političkog umirovljenja bio je posebno usredotočen na promicanje zaštite ljudskih prava u svijetu.