PRIJEM ZA VELEPOSLANIKE

Josipović: Stabilnost regije vitalni je interes Hrvatske

09.06.2012 u 23:02

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović večeras je u Bijeloj vili na Brijunima upriličio tradicionalni godišnji prijem za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj, čime je nastavio tradiciju prijema za diplomatski zbor

U svom obraćanju Josipović se zahvalio svim zemljama članicama Europske unije koje su već ratificirale hrvatski pristupni ugovor te je istodobno pozvao one koje su još uvijek u procesu da to naprave kako bismo, kako je rekao 'zajedno za godinu dana proslavili ne samo ulazak Hrvatske u punopravno članstvo, nego i snagu i viziju Europske unije'.

'Ulazak u EU za nas će značiti ulazak u jednu novu paradigmu planiranja i donošenja odluka i jednu novu vrstu odgovornosti koja značajno prelazi granice vlastitog interesa', istaknuo je predsjednik Josipović dodavši dao je 'Hrvatska spremna za tu zadaću, i kao društvo i kao država'.

Govoreći o suradnji sa zemljama susjedima i cijelom regijom hrvatski je predsjednik poručio kako sve zemlje jugoistoka Europe trebaju postati članice Europske unije jer je to, smatra on, 'najbolji a možda i jedini način da se ova regija trajno pretvori u regiju mira, stabilnosti i razvoja'. Dodao je kako je stabilnost regije vitalni interes Republike Hrvatske kojeg će ona 'štititi i promovirati'.


'Osim toga, Hrvatska u sljedećem razdoblju planira značajno intenzivirati odnose s Kinom, Rusijom, Turskom, zemljama arapskog svijeta ali i pojačati komunikaciju sa zemljama južne i srednje Amerike te intenzivirati odnose sa zemljama afričkog kontinenta', naglasio je Josipović dodavši da bi Hrvatska trebala više raditi na programima razmjene u umjetnosti i kulturi općenito, obrazovanju i znanosti te sportu.

Predsjednik Josipović večeras je kazao kako je možda najveći izazov Hrvatske u ovom trenutku pokretanje gospodarstva te stoga 'podupire napore Vlade da stvori najbolje moguće uvjete za nove' investicije. U prilog tomu pozvao je veleposlanike da motiviraju gospodarstvenike iz svojih zemalja da dođu s konkretnim projektima i prijedlozima.

U ime diplomatskog zbora predsjedniku Josipoviću obratio se veleposlanik suverenog Malteškog vojnog reda Nikola Adamovich Čepinski. Prijemu na Brijunima nazočilo je šezdesetak veleposlanika akreditiranih u Hrvatkoj sa suprugama, istarski župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik Pule Boris Miletić te načelnica općine Fažana Ada Damjanac.