GRABAR KITAROVIĆ NEMA ŠANSE

Josipović siguran u pobjedu u prvom krugu

23.06.2014 u 18:17

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da na predsjedničkim izborima očekuje pobjedu u prvom krugu s obzirom da ima stabilnu potporu oko 50 posto birača, a očekuje da će dobiti glasove s ljevice, te lijevog i desnog centra, kako to pokazuju ankete

Upitan kada očekuje da će službeno dobiti potporu SDP-a, Josipović je rekao kako će službena potpora svih stranaka čiji će biti predsjednički kandidat doći nakon sjednica službenih tijela tih stranaka, a smatra kako nema razloga da se to posebno forsira.

'U protekle četiri godine želio sam biti, i u velikoj sam mjeri uspio, predsjednik svih građana. Izlazio sam u susret građanima gdje god sam mogao, nisam strančario u obavljanju svojih funkcija i surađivao sam sa svim strankama, te saslušao i one s onima s kojima se načelno ne slažem ni oko čega jer je to dužnost predsjednika', rekao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu'.

Osvrnuo se na medijske špekulacije o timu koji će voditi njegovu izbornu kampanju, rekavši kako u svemu što se moglo pročitati nema puno istine, te da bi se mnogi mogli iznenaditi kada taj tim bude poznat.

Iako je, kaže Josipović, HDZ sa svojom kandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović odavno ušao u kampanju, važno je da kandidati budu što više na raspolaganju građanima sa svojim izjavama i odgovorima.

Komentirajući prvi medijski istup Kolinde Grabar Kitarović, Josipović je rekao kako je za očekivati da protukandiati kritiziraju svoje suparnike, ali da Grabar Kitarović, koja je profilirana u vanjskoj politici, nema puno informacija o događajima u Hrvatskoj.

Ističe kako je ulazak u EU bio najvažniji vanjskopolitički cilj oko kojega je postignut nacionalni konsenzus te da su rezultati vidljivi i u drugim aspektima vanjske politike koje je proklamirao - stabilizaciji i mirotvornoj politici u regiji.

'Kad je riječ o najvažnijim ciljevima, a to su europejstvo, mirotvorstvo i partnerstvo s velikim partnerima poput SAD-a, mislim da je tu moja politika vrlo jasna, kao i njezini rezultati', kazao je Josipović.

Što se tiče odlaska mladih iz Hrvatske, koji je spomenula Grabar Kitarović, Josipović je rekao da oni odlaze dijelom zbog normalnih migracija, ali i zbog gospodarske situacije za koju je odgovorno niz Vlada, pa i Vlade u kojoj je bila Grabar Kitarović.

Osvrnuo se i na odnos s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Ti su odnosi, rekao je, dosad bili korektni osim 'ispada koji se povremeno događaju i remete stabilne odnose na političkoj sceni koji su se temeljili na distanci između predsjednika i stranaka'.

'Nastupi HDZ-ovaca, bilo u tijelima HDZ-a ili na javnoj sceni, forsiraju moje svrstavanje ovdje ili ondje, a ja to ne želim. Želim biti predsjednik koji je stranački neutralan i koji je predsjednik svih građana. Nastojat ću se oduprijeti pritisku svrstavanja', izjavio je Josipović.