VJEČNI SPOMEN

Josipović posthumno odlikovao 37 pirotehničara

18.03.2014 u 15:37

Bionic
Reading

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina predsjednik Republike Ivo Josipović danas je posmrtno odlikovao 37 pirotehničara koji su poginuli na poslovima humanitarnog razminiranja nakon završetka ratnih djelovanja u Hrvatskoj

Redom Petra Zrinskog i Redom Frana Krste Frankopana, kao časni znak vječnog spomena poginulima u humanitarnom razminiranju Hrvatske, posmrtno je odlikovano 36 hrvatskih državljana te jedan državljanin BiH.

Izrazivši svoje duboko žaljenje i poštovanje prema žrtvi poginulih pirotehničara, Josipović je u obraćanju članovima njihovih obitelji poručio da je to i njihova žrtva - 'žrtva obitelji koje su ostale bez očeva, muževa, braće, bez hranitelja i potpore'.


Neka odlikovanja budu znak vječne zahvalnosti Republike Hrvatske na hrabrosti i požrtvovnosti poginulim pirotehničarima koji su u razminiranje Hrvatske utkali najviše što su mogli – svoje živote, istaknuo je.

'Ovom prilikom izražavam i svoje žaljenje zbog svih nevinih žrtava koje su stradale od mina diljem Hrvatske. Na žalost, više od dvadeset godina nakon početka Domovinskog rata mnogi građani Hrvatske još uvijek žive u svakodnevnoj opasnosti, okruženi minskim poljima koja im onemogućuju slobodno kretanje i obrađivanje vlastite zemlje, a djeci normalno igranje i odrastanje', rekao je.

Svjestan težine problema i ozbiljnosti situacije, zahvaljujem svim hrabrim ljudima koji su profesionalno posvećeni humanitarnom razminiranju, u nadi da će se u budućnosti pronaći financijska sredstva kako bi njihov opasan posao bio adekvatno plaćen i kako bi dobili što bolju zaštitu, poručio je Josipović.

Treba učiniti sve da se izbjegnu tragedije poput onih zbog kojih smo se danas okupili, naglašava Predsjednik te izražava nadu da će Hrvatska, uz pomoć Vladinih institucija, Zaklade za Hrvatsku bez mina, kao i međunarodnih partnera, do 2019. uspjeti ostvariti zajednički cilj - da Hrvatska postane zemlja u potpunosti očišćena od mina.

Josipović je obećao da će nastaviti ohrabrivati, pomagati i podržavati svaku djelatnost u interesu humanitarnog razminiranja i povećanja sigurnosti od mina.

Odlikovanja su članovima obitelji poginulih pirotehničara uručena u povodu međunarodnog mjeseca borbe protiv mina koji se obilježava u travnju (4. travnja je Međunarodni dan borbe protiv mina), a na inicijativu Ureda za razminiranje Vlade, Strukovne udruge djelatnika protueksplozijske zaštite MUP-a, Sindikata humanitarnog razminiranja te Društva inženjera u humanitarnom razminiranju.

U ime odlikovanih zahvalila je Dijana Pleština, ravnateljica Vladinog ureda za razminiranje, kazavši kako je žrtva poginulih pirotehničara 'utkana u budućnost naše zemlje'.

U emotivnim razgovorima s novinarima, članovi obitelji poginulih pirotehničara izražavali su ponos jer je prepoznat i pohvaljen trud njihovih muževa, očeva, braće... Među njima je i Tina Kramarić, kći posmrtno odlikovanog Nenada Kramarića.

'Kad je poginuo imala sam četiri godine i ja ga se baš ne sjećam. Sjećam se da je imao lijepe oči i osmjeh, da se uvijek igrao sa mnom. Jako me pogodilo i još uvijek nisam na miru s tim da je poginuo', rekla je Tina.

Odlikovanje njenog oca znači joj puno jer, kazala je, pokazuje da netko cijeni to što je radio i za što je dao život, 'isto kao što to cijenimo mama i ja'.