KARAMARKO TRAŽI ISPRIKU

'Josipović ima istu ideologiju kao i Jović'

03.10.2014 u 12:33

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko boravi u Gospiću u kojem se osvrnuo na smjenu savjetnika predsjednika Ive Josipovića, Dejana Jovića, ali i na situaciju oko Ine

Karamarko je u izjavi novinarima podsjetio da je predsjednik Ivo Josipović prije pet godina izabrao Dejana Jovića za svog savjetnika te ga, kako je rekao, 'jako dobro poznaje'.

'On jako dobro zna da je gospodin Jović protivnik hrvatske neovisnosti, on jako dobro zna da je gospodin Jović nekoliko puta istupao s tih pozicija, podržavajući čak i Miloševića - vidjeli ste mu zadnji istup. Žalosno je da gospodin Josipović tek sad, zbog vlastite koristi s obzirom da je u kampanji i želi biti predsjednik Hrvatske - što je apsurdno - tek sad ga mijenja', rekao je predsjednik HDZ-a i poručio kako 'gospodin Josipović zna gospodina Jovića, ima istu ideologiju, ima isti politički pogled prema Hrvatskoj i mislim da bi se trebao ispričati hrvatskim građanima zbog toga što je izabrao Jovića'.

Karamarko se osvrnuo i na jučerašnju sjednicu Nadzornog odbora Ine na kojoj je zaključeno da se rješenje za sudbinu rafinerija odgađa dok se ne finalizira strategija rafinerijskog poslovanja.

'Ono što bih htio jest da to bude povoljan ishod prije svega za radnike u Sisku. Ono što je loše je to da ova vlada već tri godine ne zna komunicirati s mađarskim partnerom. Mislim da je to u velikom dijelu i uzrok svih ovih nesporazuma i, ne daj Bože, nekakvog lošeg završetka za naše radnike', ustvrdio je Karamarko.

Ako HDZ dođe na vlast, na strateškom razvoju Ine radit će stručnjaci, poručio je predsjednik HDZ-a.

'U svakom slučaju, na njemu će morati raditi stručnjaci koji se bave naftom, oni koji se bave tim poslom. Inu treba spasiti, treba spasiti interese Hrvatske u toj, za nas, strateškoj firmi. To će sigurno biti rezultat i razgovora, ali i profesionalnog i stručnog promišljanja o razvoju ovakve firme, za nas vrlo važne, u kontekstu onoga što se događa u Europi i svijetu što se tiče energenata.'

Predsjednik HDZ-a osvrnuo se i na situaciju s Islamskom državom, odnosno na vijest da je ranjena jedna Zagrepčanka. Na pitanje treba li Hrvatska donijeti zakon kojim bi se zabranio odlazak u Islamsku državu hrvatskim državljanima, kao što je to učinila Velika Britanija, Karamarko je rekao kako smatra da to u ovom trenutku nije težak problem za Hrvatsku jer se radi o pojedincima. 'U svakom slučaju, nije dobro da se ta radikalna ideja, odnosno praksa, širi u ovom dijelu Europe', rekao je.

Tomislav Karamarko još je jednom ponovio da, ako dođe na vlast, HDZ neće smanjivati broj županija. 'Ali da ćemo racionalizirati njihov rad, digitalizirati, hoćemo, jer one imaju svoju logiku', rekao je i naglasio da će to biti jedna od pločica u njihovom planu gospodarskog oporavka.

U novoj strategiji rada javne uprave Vlada predlaže otpuštanja 2020, što znači da taj posao, odnosno vrući krumpir, čeka neku buduću vladu. Karamarko je siguran da to čeka upravo njegovu vladu.

'Svi vrući krumpiri su već prebačeni nama, tako da se ova vlada nije pozabavila nijednim vrućim krumpirom ni kestenom, nego samo putuju, obećavaju, a ništa nisu napravili. Evidentno je to da nakon njih ne ostaje ništa osim spaljene zemlje.'

Kad je o rebalansu riječ, Karamarko smatra da je sve bilo očekivano. Već u startu griješe jer govore o 13 milijardi duga, a stručnjaci o 16-17, no naučeni smo na to, rekao je.

Predsjednik HDZ-a je još jednom ponovio da inicijativu Željke Markić za referendumom nisu podržali 'jer nije uključila članak 45, što teško obespravljuje Hrvate koji ne žive u Republici Hrvatskoj'.
353210,353188,353119,353105