ISPRIKA U KNESSETU

Josipović: I ja sam sin Titova partizana

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.02.2012 15:27
  • Objavljeno 15.02.2012 u 14:25
Ivo Josipović u Knessetu

Ivo Josipović u Knessetu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je u srijedu govor u izraelskom parlamentu Knessetu, u kojemu se ispričao za zločine nad Židovima počinjene tijekom Drugog svjetskog rata na tlu Hrvatske te poručio da mira na Bliskom istoku ne može biti bez kompromisa

U svom govoru, kojim je zaključio službeni dio iznimno sadržajnog višednevnog posjeta Izraelu, Ivo Josipović je isto tako rekao da će Izrael ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dobiti još jednog prijatelja u toj organizaciji. Svečanoj sjednici parlamenta na kojoj je govorio Josipović nazočili su izraelski predsjednik Shimon Peres, premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Knesseta Reuven Rivlin

Josipović je pred izraelskim zastupnicima rekao da je u 'Hrvatskoj antifašistički pokret bio široko rasprostranjen' te da je i on sam 'sin Titova partizana'. 'Ali istina je i da se jedan od najužasnijih, kriminalnih, nacističkih kolaboracionističkih režima u Europi pojavio ... unutar hrvatskog nacionalnog tijela', rekao je Josipović u govoru pred Knessetom.

'Uvijek iznova moramo se suočavati s neugodnom činjenicom da su, uz slavni antifašistički otpor, postojali pripadnici našega naroda koji su bili organizirani u izvršenju strahotna zločina protiv čovječnosti', kazao je Josipović.

'U izvitoperenu umu ustaša, nearijevci - Srbi, Židovi i Romi, baš kao i ustaški politički protivnici - morali su biti pometeni s lica zemlje', rekao je hrvatski predsjednik, dodajući da se toga 'moramo uvijek prisjećati ... jer naša djeca moraju znati što je dobro, a što zlo'.

'I evo me, ovdje, stojim pred parlamentom izraelske države, i još važnije, stojim pred djecom Hrvatske, i bez dvojbenosti, ja se ispričavam. I molim preživjele žrtve holokausta, vas i sve druge žrtve za oprost', rekao je Josipović.

On se u nastavku govora osvrnuo i na bliskoistočni mirovni proces kazavši da su se tijekom njegova boravka u Izraelu najčešće ponavljale dvije riječi: mir i suradnja.

'Naše nas iskustvo uči da mir nije moguć osim ukoliko se strane u samima sebi ne pomire sa stvarnosti. Ono nas uči da mir nije moguć bez kompromisa', rekao je Josipović. Naglasio je da rješenje za bliskoistočnu krizu na temelju dviju država mora 'početi i završiti u uzajamnom priznanju izraelske države od strane Palestinaca, i palestinske države od strane izraelske države'. 'Mi smo naučili bolnu lekciju, i naša je dužnost da upozorimo: san o uništenju drugih završava buđenjem u noćnoj mori', rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je također naglasio da je Hrvatska pred stupanjem u Europsku uniju te da je 'mira željni Izrael' pred dobivanjem još jednog prijatelja i saveznika u Uniji.

Govoreći o mogućnosti jačanja gospodarske suradnje između dviju zemalja, Josipović je kazao da se Hrvatska divi izraelskom uspjehu u stvaranju jednog od najuspješnijih gospodarstava znanja. 'Mi želimo ostvariti vlastiti probitak od izraelskoga čuda znanja, i učinit ćemo sve da bismo suradnju u razvoju gospodarstva utemeljena na znanju učinili što djelotvornijom', rekao je.

'Nudimo vam prijateljstvo i partnerstvo za buduću dobrobit naših zemalja i ljudi', naglasio je Josipović.

Hrvatski predsjednik također je ponovio da bi se uskoro mogle prihvatiti izmjene zakona o povratu imovine koje će uključiti i povrat imovine oduzete za vrijeme Drugog svjetskog rata.

'Proces denacionalizacije do sada je pokrio samo žrtve komunističkog razvlaštenja posjeda. Bilo bi, međutim, pravedno i odgovorno kada bi se i žrtve holokausta uključile u zakon o povratu imovine', rekao je Josipović.

Predsjednik Knesseta Rivlin je, opisujući Josipovića kao svestranog čovjeka, glazbenika, pravnog stručnjaka i državnika, rekao da pozdravlja njegove 'iskrene i hrabre riječi te prijateljstvo između Hrvatske i Izraela'.

Netanyahu je pak kazao da 'nakon strašne tragedije tijekom Drugog svjetskog rata, kad je u Hrvatskoj ubijeno 80 posto Židova', Josipovićevo vodstvo 'simbolizira nadu da budućnost može biti drugačija'.

'Siguran sam da vaš posjet ovdje simbolizira ne samo novo prijateljstvo, već i novo partnerstvo između naših dviju zemalja', rekao je Netanyahu.

U sklopu programa u Knessetu Josipović se odvojeno sastao s predsjednikom parlamenta Rivlinom i s čelnicom glavne oporbene stranke Kadime Tzipi Livni, a ispred zgrade parlamenta položio je vijenac na spomenik palim izraelskim borcima.

Posjetom Knessetu Josipović je završio službeni dio posjeta Izraelu tijekom kojega je razgovarao sa svim najvišim izraelskim dužnosnicima. Na čelu hrvatskog izaslanstva posjetio je memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem gdje je položio vijenac, a posjetio je i Ramalah gdje se sastao s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi