ČEKA SE REGIONALCE I UMIROVLJENIKE

Josipović i Čačić potpisali koalicijski sporazum 'Uspješna Hrvatska'

18.08.2015 u 10:30

Bionic
Reading

Ivo Josipović i Radimir Čačić, predsjednici stranaka Naprijed Hrvatska! - Progresivnog saveza i Narodne stranke – Reformista, potpisali su u utorak, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, koalicijski sporazum 'Uspješna Hrvatska' za predstojeće parlamentarne izbore. Josipović se složio s Čačićevom opservacijom da ima simbolike što se sporazum potpisuje u Muzeju za umjetnost za obrt jer je u koaliciji Čačić obrt, a on, eto, umjetnost

U opsežnom programu koji planiraju ponuditi biračima, Josipović je istaknuo potrebu regionalizacije države, a Čačić, koji je u koaliciji zadužen za ekonomske teme, istaknuo je, između ostalog, da treba ukinuti oporezivanje mirovina od 45 posto gastarbajterima koji se žele vratiti živjeti u Hrvatsku. 'Nudimo strancima umirovljenicima da dođu umirovljeničke dane provesti u ugodnoj mediteranskoj klimi na hrvatskoj obali, a u isto vrijeme zabranjujemo povratak hrvatskim iseljenicima', kazao je Čačić.  

Obojica su istaknuli da njihova koalicija nije iznenađenje jer je riječ o bliskim i komplementarnim strankama. Također, ova dva poznata lica hrvatske politike zalažu se i za potpunu promjenu političkog smjera jer, kako je rekao Josipović, sedam gladnih godina treba ostaviti iza sebe.

RTL Autor: RTL


Video: Borna Filić / PIXSELL

Na novinarska pitanja kako to da tvrde kako nude nove programe, a nisu nova lica i obojica su bili dio vlasti, bivši prvi potpredsjednik aktualne Kukuriku Vlade Čačić odgovorio je da iza njega stoje brojni rezultati: od projekta autocesta i POS-ovih stanova kad je bio u Vladi Ivice Račana, do rješavanja problema brodogradnje i projekta legalizacije u Vladi Zorana Milanovića. 'Sve što je napravljeno u aktualnoj Vladi, napravljeno je u prvoj godini mandata', ustvrdio je Čačić. Josipović, bivši hrvatski predsjednik, također je odbacio kritike da iza njega ne stoje rezultati samo zato što je izgubio predsjedničke izbore za drugi mandat.

Odgovarajući na pitanje tportala je li ova koalicija usmjerena protiv SDP-a i Zorana Milanovića, Josipović je kazao da se čudi takvim napisima u medijima i da ova koalicija nije usmjerena ni protiv koga, već da su njih dvojica autentični političari koji se bave politikom.

Govoreći o eventualnim novim članovima njihove koalicije, Josipović je izjavio kako očekuje da im se pridruže neke regionalne stranke, očito aludirajući na govorkanja da bi to mogao biti IDS, dok je Čačić rekao da, također, očekuje u budućnosti neku od umirovljeničkih stranaka unutar njihove koalicije.