NEDJELJNA CEREMONIJA U BIH

Josipović, Dodik i Tihić odat će počast žrtvama rata

28.05.2010 u 17:39

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović u nedjelju će, po povratku iz Sarajeva, s predsjednikom Republike Srpske odati počast hrvatskim, bošnjačkim i srpskim žrtvama rata

Josipović će se u nedjelju ujutro u Derventi susresti s predstavnicima političkih stranaka Hrvata u BiH, a nakon toga će se sastati s izaslanstvom Vlade Republike Srpske. Josipović će s domaćinom Miloradom Dodikom, Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA i visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom položiti vijence na mjestu pogibije srpskih, hrvatskih i bošnjačkih civila.

Oni će najprije obići mjesto Sijekovac kod Bosanskog Broda. Različiti izvori navode kako je u tom selu 26. ožujka 1992. ubijeno između devet i 21 osoba srpske nacionalnosti. Zločin u Sijekovcu vlasti u RS-u pripisuju bošnjačko-hrvatskim snagama, a tvrde da su u njima sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske. Također ističu da za te zločine do danas nitko nije procesuiran iako je dokazni materijal predan tužiteljstvu BiH.


Hrvatsko selo Briševo u prijedorskoj općini mjesto je gdje će Josipović odati počast Hrvatima ubijenim u Bosanskoj krajini. Po informacijama kojima raspolaže Banjolučka biskupija, u napadu koji su 24. i 25. srpnja 1992. izveli pripadnici postrojba Republike Srpske ubijeno je 68 hrvatskih civila. Najmlađa žrtva imala je 14 godina, a najstarija 81.
Zločini počinjeni u Briševu postali su sastavnim dijelom optužnice koju je tužiteljstvo Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignulo protiv Radovana Karadžića.

Do sada nitko nije pojedinačno procesuiran zbog sudjelovanja u zločinima u Briševu, stanovništvo kojega su prije rata 90 posto tvorili Hrvati. U mjestu Kozarcu kod Prijedora pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u svibnju 1992. počinili su masovne zločine nad Bošnjacima koji su tada tvorili većinsko stanovništvo na tome području.

O točnu broju stradalih Bošnjaka u Kozarcu nema pouzdanih podataka. Po podatcima Istraživačko-dokumentacijskog centra u Sarajevu (IDC), u napadu na Kozarac ubijeno je najmanje stotinu osoba, a tisuću i pol ih je zarobljeno i poslano u logore.

Kozarac je dio šireg područja Prijedora, na kojemu su postrojbe bosanskih Srba pobile više od tisuću ljudi, a desetci tisuća su prognani. Zločini na području Prijedora u više navrata su procesuirani pred Haaškim sudom.

Zbog zločina u Kozarcu Haaški je sud izrekao i prvu presudu za ratne zločine, osudivši bivšeg policajca Duška Tadića na 20 godina zatvora. Predsjednik Josipović odlazi pokloniti se nevinim žrtvama, a počiniteljima neka se bave sudovi u BiH i u Den Haagu, kažu u uredu hrvatskog predsjednika koji je i prije isticao da svaki zločin ima 'ime i prezime' i protivio se svakoj kolektivizaciji krivnje.