FRA SMILJAN BERIŠIĆ:

'Još uvijek ima piskarala koji bi mijenjali povijest'

25.06.2012 u 16:19

Bionic
Reading

Podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, u povodu Dana državnosti, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

Počast ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Nakon polaganja vijenaca, molitvu na groblju molio je župnik vukovarske Župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić, a potom je u Crkvi sv. Filipa i Jakova služena i misa za domovinu koju je predvodio fra Smiljan Berišić iz Australije.

Obraćajući se vjernicima, fra Berišić upozorio je u propovjedi kako se stječe dojam da živimo u dualizmu jer nam se ne poklapaju misli i djela te smo stoga smo izgubili autentičnost. Dodao je kako je malo gradova i vjerničkih zajednica učinilo više za vlastitu domovinu od Grada Vukovara i vjerničke zajednice u tome gradu.

Prema njegovim riječima, nažalost još uvijek ima 'piskarala i političara' koji bi mijenjali noviju povijest Hrvatske, a protiv takvih pokušaja se, kako je poručio, treba boriti svim sredstvima jer Domovinski rat i njegove stečevine moraju ostati neupitni.

U Rijeci održana 'Povorka hrvatskog ponosa i slave'

U Rijeci je danas, povodom Dana državnosti, održana 'Povorka hrvatskog ponosa i slave' u kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina osoba. Dan državnosti obilježen je i u Vukovaru.

Sudionici povorke okupili su se kod murala posvećenog Vukovaru u Vukovarskoj ulici te su, noseći hrvatske državne zastave te zastave pojedinačnih braniteljskih udruga i vojnih postrojba, prošli središtem grada, preko Kora do Mosta hrvatskih branitelja gdje su upaljene svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu.

Organizatori povorke bili su udruga Hrvatski dragovoljac 91, Zajednica udruga iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Mreža katolika grada Rijeke.

Namjera organizatora bila je okupiti sve koji žele obilježiti godišnjicu stvaranja države i prisjetiti se stradanja u ratu, bez obzira na politička gledišta i svjetonazore.

Nakon paljenja svijeća na Mostu hrvatskih branitelja, sudionici povorke su se uputili u katedralu Svetoga Vida, gdje je održana misa.