prognoza vremena

Pljuskovi i grmljavina i u četvrtak; evo kad se vraćaju ljetne vrućine

10.08.2023 u 07:15

Bionic
Reading

I tijekom promjenjivog četvrtka bit će još ponegdje pljuskova i grmljavina, a od petka stabilno, u početku još i razmjerno svježe pa sve češće i vruće, na Jadranu uz ponovno tople noći

'U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjiva naoblaka, s njom i mjestimice većinom malo kiše, a poneki izraženiji pljusak moguć je ponaprije u poslijepodnevnim satima. Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutro ponešto toplije nego u srijedu zbog oblačnije noći, no dnevna temperatura bez veće promjene', prognozira za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

I u središnjoj Hrvatskoj još jedan dan s nižom temperaturom od uobičajene za ovo doba godine.

'Uz promjenjivu naoblaku malo kiše past će ponegdje ujutro te lokalno i popodne u obliku kratkotrajnog pljuska, vjerojatnije na krajnjem sjeveru. Povremene umjerene pa i povećane naoblake bit će i u gorju, uz samo rijetko kišu, većinom u malim količinama, i to uglavnom rano ujutro te kasno popodne uz lokalno jači dnevni razvoj oblaka. Na sjevernom Jadranu prevladavajuće suho i sunčano uz umjerenu i jaku buru, a na uobičajenim lokacijama podno Velebita treba računati na olujne udare', navodi se u prognozi.

Umjereno jak i jak vjetar može povremeno otežavati plovidbu manjim plovilima i u Dalmaciji, najprije bura, zatim sjeverozapadnjak. No, većinom sunčano vrijeme vjerojatno će veseliti mnoge, kao i temperatura zraka u najtoplijem dijelu dana bit će i oko 30 °C. I na južnom Jadranu prevladavajuće sunčano uz vrlo malu vjerojatnost za poneki pljusak u zaleđu. Ujutro i navečer umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, pa će more biti i umjereno valovito.

'U nastavku tjedna na Jadranu prave ljetne odlike vremena, uz vedrinu te tu i tamo poneki oblačak na nebu i povratak dnevne vrućine, a noći će biti uglavnom ugodne za spavanje. U petak i subotu još umjerena bura, a zatim sve češće danju vjetar s mora. U unutrašnjosti u petak ujutro ponegdje kratkotrajna magla, danju na istoku i umjerena naoblaka, a za vikend pretežno vedro uz slab vjetar. Noći i jutra i dalje će biti svježija od uobičajenog, ali će najviše dnevne vrijednosti biti oko prosječnih za sredinu kolovoza', stoji u prognozi Tanje Renko.

  • +27
Sunčani dan u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL