SDP-OVCI U AQUATEHNICI

Još jedno stranačko uhljebljivanje u Varaždinu

24.09.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Suzana Radelić, supruga varaždinskog dogradonačelnika i predsjednika varaždinskog SDP-a Vjerana Radelića, koji je uoči unutarstranačkih izbora zbog neplaćanja isključio gotovo pola varaždinskih esdepeovca, zaposlena je u gradskoj tvrtki Aquatehnika koju vodi Gordan Novak, Radelićev (stranački) kolega i predsjednik jednog od varaždinskih ogranaka SDP-a

Među dvjestotinjak članova varaždinskog SDP-a koje je isključio Radelić zbog neplaćanja članarine je i Vinko Horvat, otac Svjetlane Dragovan, supruge glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana. Takva isključenja nisu mogla proći nezapaženo pa je Radelić počeo vraćati u stranku neke koji su podmirili članarinu uz pomoć Gradskog odbora SDP-a, iako je za to nadležna isključivo Statutarna komisija.

Aquatehnika je poduzeće u vlasništvu komunalne tvrtke Varkom čijih 51 posto dionica ima Grad Varaždin, a ostale imaju općine i drugi gradovi iz Varaždinske županije. Prije nego što je postao direktor Aquatehnike, Novak je bio predsjednik nadzornog odbora Varkoma sve do pred lokalne izbore. Tu je ostao zapamćen po trudu da javnost ne dozna kako je Varkom dao više od milijun kuna za bruto otpremninu sada već bivšem direktoru Tomislavu Kezelju koji se, osim iz poduzeća, preklani povukao i iz političkog života davši ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a Varaždinske županije. Naime, iznos Kezeljeve otpremnine Novak je tumačio poslovnom tajnom, što je opovrgnula Agencija za zaštitu osobnih podataka nakon žalbe novinara.

Takav stav, međutim, nije naštetio Novakoj poslovnoj karijeri. Štoviše, prije nekoliko mjeseci postao je direktor Aquatehnike, a prije mjesec i pol njegova je tajnica postala Suzana Radelić, supruga varaždinskoga dogradonačelnika Vjerana Radelića koji je i predsjednik varaždinskog SDP-a. Je li slučajno da poduzeće vodi predsjednik jednog od varaždinskih ogranka SDP-a, a tajničke mu poslove obavlja supruga njegovog stranačkog čelnika? Jesu li kod njihova zapošljavanja provedeni natječaji, odnosno poštivani zakoni kao što je Zakon o sprečavanju sukoba interesa s obzirom na to da je supruga dogradonačelnika dobila posao u poduzeću čiji je vlasnik gradska tvrtka?

Dok na ova pitanja ne odgovara direktor Aquatehnike, kao ni predsjednik njezinog Nadzornog odbora Robert Mukić, oglasio se varaždinski HDZ.

'Nakon objavljivanja pojedinih tajnih ugovora iz kojih su vidljive višemilijunske štete, sve više na vidjelo dolazi nepotizam i klijentelizam stranaka vladajuće koalicije (HNS-SDP-HSLS-HSU-Hrvatski laburisti). Najočitiji primjer koji potkrepljuje ovu tvrdnju su najnovija zapošljavanja i imenovanja u gradskoj tvrtki Varkomu i njezinoj tvrtki-kćeri Aquatehnika. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci u Aquatehnici je zaposleno šest stranačko-rođačkih podobnika, a priprema se i sedmo zapošljavanje - zamjenika direktora. Ne treba ni isticati da je riječ o zapošljavanju bez raspisivanja javnog natječaja iako se radi o gradskoj komunalnoj tvrtki, odnosno njezinoj tvrtki-kćeri', upozorava Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije.