HOĆE LI PROPJEVATI?

Još jedan udarac za američkog predsjednika: Trumpov čovjek Paul Manafort priznat će krivnju

14.09.2018 u 17:45

Bionic
Reading

Paul Manafort, bivši voditelj predizborne kampanje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pristao je, po sudskim dokumentima, priznati krivnju za dvije točke optužnice u okviru dogovora s posebnim istražiteljem Robertom Muellerom što će biti novi udarac Trumpu u dugoj istrazi o ruskom upletanju u američke izbore.

U okviru dogovora od 69-godišnjeg Manforta moglo bi se obvezati da surađuje u Muellerovoj istrazi o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i tome je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Rusima na tim izborima.

Manafort će priznati krivnju po jednoj točki optužnice za urotu protiv SAD-a i jednoj za urotu radi ometanja pravde, po dokumentima suda u Washingtonu. U novom sudskom podnesku dodano je pet novih točaka optužnice.

Sud u Virginiji je Manaforta prošlog mjeseca osudio za bankarske i porezne prijevare.

Manafortova odluka mogla bi biti udarac Trumpu koji je prošlog mjeseca svojeg bivšeg pomoćnika pohvalio zato što nije sklopio dogovor s tužiteljima, poput bivšeg predsjednikovog osobnog odvjetnika Michaela Cohena.

Trump je na Twitteru 22. kolovoza napisao: "Za razliku od Michaela Cohena on je odbio iznijeti izmišljene priče kako bi se dogovorio. Veliko poštovanje za hrabrog čovjeka!".

Po sudskim dokumentima, promjena u optužnici za urotu uključuje pranje novca, poreznu prijevaru, neprijavljivanje računa u stranim bankama i rad kao neregistriranog lobista za proruske političare u Ukrajini. Druga točka optužnice, ona za ometanje pravde, odnosi se na pokušaje utjecanja na svjedoke povezane s njegovim lobiranjem.

  • +3
Paul Manafort Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sve tvrtke koje zastupaju neku stranu zemlju ili organizaciju moraju redovito izvještavati američke vlasti o vezama s tom državom ili ustanovom.

Bijela kuća: Priznanje nije povezano s Trumpovom pobjedom na izborima

Bijela kuća je u petak rekla da priznanje krivice za dva kaznena djela, kao i pristajanje na suradnju u istrazi o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima 2016., voditelja Trumpove predizborne kampanje Paula Manaforta, nije povezano s Trumpovom pobjedom na izborima.

"Ovo nema apsolutno nikakve veze s predsjednikom ili njegovom pobjedonosnom predsjedničkom kampanjom 2016.", rekla je glasnogovrnica Bijele kuće Sarah Sanders.

"To je potpuno nepovezano", dodala je Sanders.