prognoza

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend? Meteorolozi nemaju dobre vijesti

03.08.2023 u 06:52

Bionic
Reading

U četvrtak još pretežno suho, sunčano i vruće, uz jačanje južine, zatim promjenjivo, osobito u petak i subotu uz pljuskove, grmljavinu, ponegdje i olujno nevrijeme, pri čemu će za vikend i zamjetno osvježiti

'U četvrtak će na istoku Hrvatske biti sunčano i vruće, danju zamjetno toplije nego u srijedu. Vjetar umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura oko 19 °C, najviša dnevna između 31 i 35 °C.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak / PIXSELL

I u središnjoj Hrvatskoj sunčano i vruće, danju s umjerenim južnim i jugozapadnim vjetrom te najvišom temperaturom oko 31 °C. Na sjeveru popodne postoji mala vjerojatnost za kišu. U gorju i na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano. Ujutro mjestimice u Lici kratkotrajna magla', prognozirao je za HRT meteorolog Izidor Pelajić.

Dalje je naveo da s prolazno više oblaka može pasti malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska, osobito na širem riječkom području te u unutrašnjosti Istre i u Gorskom kotaru. U gorju popodne gdjegod moguće jak jugozapadnjak, na moru jugo i oštro u jačanju.

'U Dalmaciji sunčano uz slabo i umjereno jugo te malo do umjereno valovito more koje će uz 27 °C pružati olakšanje od dnevne vrućine i najviše temperature zraka između 30 i 34 °C. U unutrašnjosti će popodne biti slabog razvoja oblaka, no ostat će uglavnom suho. Na krajnjem jugu Hrvatske pretežno vedro, uz more uz opet toplu noć. Štoviše, temperatura zraka će rijetko biti niža od 25 °C, a danju vruće. Vjetar slab do umjeren južni i jugo.'

  • +77
Posljedice nevremena u Vukovarsko-srijemskoj županiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Nema dobrih vijesti za vikend za one koji uživaju u boravku na otvorenom.

'Za vikend na kopnu svježije, promjenjivo i nestabilno. Glavnina kiše past će s petka na subotu, najprije na sjeveru i zapadu, u subotu na istoku. Pljuskovi s grmljavinom ponegdje će biti izraženi, moguća je obilna kiša. U nedjelju postupno smirivanje, ali i dalje nestabilno. Oblaci, kiša i grmljavina najprije će stići na sjeverni Jadran - već u petak, zajedno s jakim jugom. U Dalmaciji tek poslije, glavninom u subotu, kad će osjetno osvježiti i na jugu. Moguća je obilnija kiša i vrlo vjerojatno nevere na moru. U nedjelju malo mirnije, ponegdje još pljusak, osobito na sjeveru gdje će prolazno zapuhati bura', prognozirao je Izidor Pelajić iz DHMZ-a.