ABDULAH U STRAHU

Jordanski kralj smatra da je Zapad destabilizirao Bliski istok i da nam prijeti treći svjetski rat

11.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Jordanski kralj Abdulah II izjavio je u razgovoru za televiziju Euronews kako je Rusija ključ za rješenje krize na Bliskom istoku, dodajući da je zapadna intervencija destabilizirala Irak, Afganistan i Siriju, ‘što može predstavljati ozbiljnu prijetnju za početak trećeg svjetskog rata’

Suveren Jordana, stalnog zapadnog saveznika, posebice Velike Britanije i Sjedinjenih Država, u razgovoru za spomenutu televiziju naglasio je kako su prijetnje radikalnih islamskih radikala, uključujući tzv. Islamsku državu, glavna briga Europe i Rusije.

‘Ukoliko se vratimo nekoliko koraka unazad, shvatit ćemo da je trenutno na snazi globalni rat protiv terorizma u kojem je Europa na stalnoj meti terorista koji dolaze s Bliskog istoka, ali i onih koji već dulje vrijeme žive upravo na Starom kontinentu’, izjavio je kralj, dodajući da Jordan već dvije godine upozorava na taj problem.

‘Prema mom mišljenju, ovo je globalni treći svjetski rat. Gledano s holističkog pristupa, isključivo zajedničkim radom, međusobnim pomaganjem i izgradnjom jakog saveza možemo se nositi s tim problemom. Ukoliko u razgovore uključimo i Moskvu, na pomolu je rješenje’, mišljenja je Abdulah II.

Jordanski kralj dotakao se i problema izbjeglica, podsjetivši da je njegova zemlja dosad zbrinula 1,4 milijuna izbjeglica iz Sirije i kazavši da oni sad čine petinu ukupnog stanovništva Jordana.

‘Mislim da je pitanje izbjeglica koji dolaze na obale Europe bio poziv na buđenje za sve nas te da se moramo bolje koordinirati’, zaključio je kralj.