velika britanija

Johnson: Idućih dana plan ublažavanja mjera, nema riskiranja

27.04.2020 u 11:53

Bionic
Reading

Britanska vlada objavit će idućih dana plan ublažavanja restrikrivnih mjera, rekao je u ponedjeljak premijer Boris Johnson u svojoj prvoj izjavi nakon povrataka u Downing Street otkako se oporavio od covida-19, ali je upozorio da je rizik još uvijek velik i da neće riskirati drugi val virusa

Johnson je izjavio da neće 'odbaciti žrtvu britanskog naroda' prebrzim ublažavanjem restriktivnih mjera koje su uvedene u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa, prenosi BBC.

'Znam da je teško. Želim pokrenuti gospodarstvo što je brže moguće. Ali odbijam odbaciti žrtvu britanskog naroda... i riskirati drugi skok', rekao je.

Boris Johnson je upozorio da se UK nalazi na točki 'masimalnog rizika' glede koronavirusa. Zahvalio je 'narodu ove zemlje' na pridržavanju restriktivnih mjera i 'svima koji su uskočili'. 'Znam da ovaj virus svakoga dana donosi novu žalost', rekao je.

'I dalje je istina da je ovo najveći pojedinačni izazov s kojim je ova zemlja suočena još od (Drugog svjetskog) rata. Također je istina da postižemo napredak', istaknuo je.

Johnson, koji je ležao na intenzivnoj njezi u bolnici nakon što se zarazio koronavirusom, kazao je da Britanija dolazi 'na kraj prve faze ovoga sukoba'.

'Mi također moramo prepoznati rizik od drugog skoka, rizik od gubitka kontrole nad tim virusom i omogućavanja da stopa umnožavanja virusa ponovno naraste iznad jedan, što ne bi samo značilo novi val smrti i bolesti nego i gospodarsku katastrofu'.

Vlada još ne može reći kako će se promjene restriktivnih mjera primjenjivati ili koliko brzo, rekao je premijer. 'Sada ne možemo precizirati koliko brzo ili sporo, pa čak ni kada će te promjene biti napravljene. Vlada će o tome više govoriti idućih dana', dodao je.

'Te će odluke biit donesene s maksimalno mogućom transparentnošću', istaknuo je Johnson.

Johnson se vratio na posao u ponedjeljak pod velikim pritiskom da izloži izlaznu strategiju iz mjera karantene te da odgovori na pitanja o premalom broju testiranju u UK-u.