OPASNOST OD BIJEGA

Jociću odbijena žalba na pritvor

05.06.2009 u 20:46

Bionic
Reading

Vrhovni sud Srbije odbio je kao neutemeljenu žalbu branitelja Sretena Jocića, osumnjičenog za organiziranje ubojstva hrvatskog novinara Ive Pukanića, na odluku posebnog suda o produljenju pritvora, izjavila je u petak za Hinu glasnogovornica srbijanskog vrhovnog suda Vesna Dabić

Ona je objasnila da je vrhovni sud ocijenio ispravnom odluku prvostupanjskog suda o produljenju pritvora Jociću, dodavši da osumnjičeni nije imao prijavljen boravak u Beogradu te da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da postoji opasnost od njegova bijega.

Dabić je kazala da postoji osnovana sumnja da je Jocić, zvani Joca Amsterdam, bio organizator zločinačke skupine koju se tereti da je sudjelovala u izvršenju kaznenog djela teškog ubojstva.

'Postoji osnovana sumnja da je Jocić od nepoznate osobe dobio 1,5 milijuna eura za organiziranje ubojstva za koje se pred tijelima Republike Hrvatske, kao neposredni izvršitelji, sumnjiče Bojan Gudurić i Željko Milovanović', rekla je glasnogovornica srbijanskog vrhovnog suda.

Dodala je kako je pravilna i ocjena prvostupanjskog suda da bi osumnjičeni, koristeći navedeni novac i veze, mogao pobjeći ako bi se našao na slobodi, te otežati daljnji tijek kaznenog postupka i utjecati na svoje suučesnike.

Srbijanski vrhovni sud, po riječima Vesne Dabić, ocijenio je i da postoje okolnosti koje ukazuju na to da bi Jocić mogao nastaviti s vršenjem kaznenih djela jer je ranije bio osuđivan u Sloveniji, Italiji i Nizozemskoj.

Istražni sudac posebnog suda u Beogradu pokrenuo je 30. travnja istragu i odredio jednomjesečni pritvor Jociću, koji je u Beogradu uhićen 27. travnja, zbog sumnje da je organizator ubojstva vlasnika zagrebačkog tjednika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića.

Milovanovićevo uhićenje

Zbog težine kaznenog djela i visine zakonom predviđene kazne od 30 do 40 godina zatvora, isti sud krajem svibnja donio je odluku o produljenju pritvora Jociću za još dva mjeseca.

Jedan od dvojice osumnjičenih za neposredno izvršenje ubojstva Pukanića, Željko Milovanović, u nedjelju je uhićen u Beogradu i trenutačno je u beogradskom okružnom zatvoru gdje će mu biti uručena presuda beogradskog okružnog suda na 13 godina zatvora zbog ranije izvršenih kaznenih djela.

Presuda je donešena u Milovanovićevoj odsutnosti, jer je bio u bijegu i za njime je bila raspisana tjeralica. Drugi osumnjičeni za neposredno izvršenje ubojstva, Bojan Gudurić, nalazi se u bijegu i za njime se traga.