SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

Joca Amsterdam šifrirao poruke za Čumeta i Caneta?

26.04.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Beogradski dnevnik Blic piše kako je Sretenu Jociću zvanom Joca Amsterdam suđenje za ubojstvo Ive Pukanića bilo idealna prilika da šifriranim izjavama uputi određene poruke podzemlju Srbije, Hrvatske i Crne Gore i nalogodavcima zločina, do čijih imena službena istraga još nije došla

Blic procjenjuje da su upravo te poruke za Jocu Amsterdama bile mnogo važnije od namjere da sudsko vijeće i javnost uvjeri u 'svoju nevinost'.

Sreten Jocić je na suđenju tvrdio da je razlog njegovog hapšenja povjerljiva informacija koja može ugroziti sigurnost predsjednika Srbije, a koju je Borisu Tadiću prenio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Jocić je rekao: 'Kriminalna porodica Osmani je financirala Mesićevu izbornu kampanju preko šefa njegovog kabineta, Albanca Amira Muharemija', a iza te rečenice, tvrdi Blicov neimenovani, ali dobro upućeni izvor, krije se mreža kriminalnih aktivnosti na Balkanu u kojoj su osobe upletene u šverc droge, oružja, duhana i pranje novca.

'Spominjanjem klana Osmani, Jocić je poslao poruku upozorenja zaštićenom svjedoku Ljubiši Buhi Čumetu, koji je u prijateljskim odnosima s ovom moćnom porodicom, ali i pojedinim biznismenima koji su poslovali s pripadnicima ovog klana', tvrdi sugovornik Blica.

Ta je poruka 'traženje zaštite za njegovu šutnju'.

'Jocićeva poruka se može tumačiti i kao moguća prijetnja da će progovoriti o svemu što zna ukoliko tu zaštitu ne dobije', smatra Blicov izvor.

Blic piše kako iza klana Osmani, čije je sjedište donedavna bilo u Hamburgu, a koji je blizak i s nekadašnjim vođama OVK-a, kriju mnogi kriminalni poslovi koji su ovu porodicu posljednjih godina uzdigli u jednu od najmoćnijih mafijaških organizacija.

Porodicu čine tri brata: Burim, kojeg su njemačke vlasti sumnjičile za šverc heroina i oružja, Baškir, i treći i najmoćniji, Ćazim, zvani Feliks

Baškira su njemačke i španjolske vlasti sumnjičile za pronevjere i pranje novca, a u hrvatskim medijima spominjan je kao osoba koja je preko Hypo Alpe-Adria banke iz Klagenfurta prala novac klana u Istri kroz kupovinu nekretnina. Treći brat Ćazim spominjan je kao vođa klana Osmani i jedna od najznačajnijih osoba u međunarodnoj trgovini drogom.

'Upravo ovi detalji Jocićevog svjedočenja mogli bi se dovesti u vezu i s pitanjem koje mu je istog dana uputio tužitelj: 'Da li poznajete Dražena Golemovića?'. Golemović nije spomenut slučajno, on je osoba bliska klanu Osmani', objašnjava izvor Blica.

Hrvatski mediji su Golemovića, nekad suradnika čuvenog kriminalca Vjeka Sliška, opisivali kao osobu koja je porodici Osmani osigurala prevlast u krijumčarenju cigareta na Balkanu. Cijeli posao, piše Blic, izveden je preko Vlade Brkića, hrvatskog državljanina, glavnog koordinatora krijumčarenja cigareta između proizvođača i kriminalnog podzemlja.

Golemović je u svibnju prošle godine uhapšen u Zagrebu zbog korupcije, a u istoj akciji privedeno je i nekoliko hrvatskih policajaca, carinika i predstavnika hrvatskog pravosuđa.

'Ne, ne poznajem ga', bio je Jocićev odgovor na pitanje o poznanstvu s Golemovićem. Isti, negativan odgovor uslijedio je zatim i na pitanja tužioca Jovice Jovanovića: 'Da li poznajete Hrvoja i Novicu Petrača', ali i na pitanja suca Vladimira Vučinića: 'Da li poznajete Veselina - Veska Barovića? Da li poznajete Stanka Subotića? Da li poznajete Miloša Peruničića?'.

Niječnim odgovorima Jocić je jasno poručio da je spreman šutjeti o vezama sa spomenutim osobama, piše beogradski tabloid.

Krijumčarenje cigareta klana Osmani, Golemovića i Brkića ostalo je aktualno i u narednim pitanjima suca Vučinića: 'Da li poznajete osobe koje su se bavile švercom duhana? Je li Pukanić trebao svjedočiti protiv ljudi koji su se bavili švercom cigareta?'. I na ova pitanja Jocićev odgovor je bio kratak: 'Ne!'