MAĐARSKI VRHOVNI SUD:

Jobbik se ne smije zvati 'krajnjom desnicom'

09.06.2014 u 11:36

Bionic
Reading

Jobbik, ekstremno desna mađarska politička stranka, ne smije se nazivati 'krajnje desnom' u medijskim izvješćima, odlučio je mađarski Vrhovni sud. U presudi naime stoji da je mađarska komercijalna TV kuća ATV prekršila zakon u prilogu objavljenom 2012. nazvavši Jobbik 'krajnje desnom parlamentarnom strankom', čime je izrazila vrijednosni sud

Jobbik je prijavio ATV zbog kršenja statutarne zabrane o izražavanju uvjerenja prilikom izvješćivanja, javlja EUobserver.

Mađarski instituti za regulaciju medija, Direkcija za medije i Vijeće za medije, složili su se s Jobbikom, pa je ATV završio na sudu, na kojem je dobio prvu presudu, no Vrhovni sud potom ju je odbacio.

Vrhovni sud zaključio je da, kako Jobbik sebe ne smatra ekstremno desnom strankom, izvještavanje o njemu kao o 'krajnjoj desnici' predstavlja vrijednosni sud i ostavlja negativan dojam na gledatelje.

To pravilo odnosi se samo na TV i radijske postaje u Mađarskoj jer su spomenuti mediji u određenom razdoblju emitiranja dužni objavljivati nepristrane vijesti.

TV kuća ATV ustvrdila je da izraz 'parlamentarna krajnja desnica' nije vlastiti sud, već dobro poznata činjenica, najavivši da će uložiti žalbu ustavnom sudu.

Na izborima za Europski parlament Jobbik je osvojio tri mandata, no s njima ne želi surađivati nova ikona europske krajnje desnice Marine Le Pen. Čak i za njezin ukus, jobikovci su previše ekstremni. 

Više o toj temi možete doznati ovdje