FENOMEN: 'DIREKTNA DEMOKRACIJA'

Jesu li oni politička osvježenja koja trebamo?

17.05.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Direktna demokracija, odnosno ideja o neposrednom sudjelovanju građana u političkim odlukama svojih predstavnika, na krilima mladih aktivista našla je i u RH put do vrata iza kojih se donose te odluke. Od najistočnijih točaka na moru i na kopnu, do krajnjeg istarskog zapada, građani se organizirano spremaju na lokalne izbore. Ideja je prvi put u djelo provedena na parlamentarnim izborima na Islandu 2008., kada je, činilo se, beznačajna inicijativa potresla i izmijenila islandski politički sustav

Tim primjerom povedeni, ali s pečatom originalnog hrvatskog promišljanja i pristupa pretakanja ideja građanstva u djelo, jedno je zajedničko nizu nastalih inicijativa - bježanje od bilo kakvih političkih etiketa ili točnije inzistiranje na što jasnijem distanciranju od političkih stranaka. 'Ne želimo funkcionirati kao klasična politička stranka, ali se svejedno želimo baviti politikom. Shvaćamo njezinu važnost u našima životima, a razlika je u tome što smo na suprotnoj strani spektra od političara kada se radi o tome zašto ovo radimo. Razlikujemo se po tome što nismo zasukali rukave jer želimo kao pojedinci izvući za sebe pozicije', rekla je Iva Kvakić, potpredsjednica stranke Za grad

Stranka ZA GRAD

Kada bismo pisali tekst o ovoj najmlađoj stranci u RH, i to recimo u poznatoj formi analize prvih dana rada izabranih vlada, naslovivši ga 'prvih 50 dana najmlađe stranke', dobili bismo daleko konstruktivniji i pozitivniji tekst nego što je ijedan od svih 'prvih 100 dana Vlade' ikada bio. Upalila je, i već naveliko donosi rezultate, upornost kojom mlada pokretačka snaga stranke od građana 'zahtijeva' aktivno i ravnopravno sudjelovanje u njezinu radu. Zapravo, osnovni im je cilj – osigurati građanima priliku da zaista sudjeluju u politici. I to neposredno. Ovo je jedino predizborno obećanje kojim se okitila stranka Za grad. Kako uvijek naglašavaju, Za grad je otvorena stranka u 'vlasništvu' građana. Komunikaciju održavaju putem službene internetske stranice, telefonski, poštom ili direktnim kontaktima s ljudima.

Od svojeg osnutka, stranka Za grad i njezini aktivni članovi, uspješno su u djela proveli sada već dobrano dvoznamenkastu brojku što manjih intervencija što pravih akcija. 'Oslobodili su' tako u Tratinskoj dio pročelja zgrada koja se preko dva desetljeća preljepljuju plakatima, 1. maj su proslavili radnom akcijom čišćenja prostora poznatog kao Bagdad u Vlaškoj ulici, ponudili intrigantan plan rješavanja ZET-ovih problema koji vrlo argumentirano, na drugim gradovima EU-a provjereno pokazuje da je smanjenje ZET-ovih gubitaka i minusa moguće postići – duplim sniženjem cijene karata... Nemoguće je pobrojati ovdje sve što su obavili, a još manje sve što planiraju u suradnji sa svojim najvjernijim partnerom – građanstvom. Na svim društvenima mrežama, kao i na njihovim službenim stranicama www.za-grad.hr može se pratiti njihov rad, dati svoje mišljenje ili neku konkretnu sugestiju, a i postati član.

Piratska stranka

'Toliko nas se boje da nas zovu 'PS' da bi izbjegli riječ 'piratska'', rekao je u šali netko govoreći o Piratskoj stranci. Bez šale, to je možda najbolji opis ovakvih stranaka na plakatima za izbore. Političari ih se boje. Ovo nisu njihovi uobičajeni protivnici ili saveznici. Zašto? Jer oni u politiku ulaze neokaljana obraza, i takvoga je namjeravaju i napustiti. U praksi, 'pirati' dijele s čitateljima interesantne članke, radove, prate i objavljuju političarske gafove te se s građanima upuštaju u polemike putem komentara iznoseći svoja stajališta te predstavljajući program prema kojem namjeravaju djelovati u Gradskoj skupštini, ako dospiju do nje. Postati članom, ili biti samo jedan od tisuća promatrača i 'savjetnika' dostupno je jednim klikom na njihovu službenu stranicu www.pirati.hr.

Javno su, primjerice, objavili i odbili poziv građanske inicijative U ime obitelji' da ih podrže u akciji skupljanja 375 tisuća glasača za referendum o unošenju u Ustav RH stavke da je brak zajednica isključivo muškarca i žene. 'Ovim ne samo da bi diskriminirani bili istospolni parovi, već i potpuno funkcionalne heteroseksualne obitelji vanbračnog karaktera', odgovorio je u ime stranke administrator web-stranice PS-a jednom od simpatizera ideje. Takvim komentarima pokazuju da su ne samo mladi optimisti, već politički zreli i, što je još važnije, očito politički obrazovani mladi ljudi. Glavna su im oružja transparentnost, konstruktivan program i iznad svega – dostupnost. Ovo posljednje u rječniku našeg političara ni ne postoji.

Akcija Mladih

Najraširenija, ali i najstarija organizacija mladih, od osnutka u Lovranu 2005., i početka sudjelovanja na političkim izborima 2007., ostvarila je prilično dobar uspjeh u svojoj županiji. Na ovim izborima su u čak 29 izbornih jedinica pronašli istomišljenike, izgradili ogranke te izlaze na izbore i s punim pravom očekuju da na njima ostvare dobar uspjeh i da u barem jednoj punopravno, kao koalicijski partneri uđu u Gradsku skupštinu. Proglašeni su 2011. za 'najzeleniju' stranku u zemlji, jer imaju više vijećnika u tijelima lokalne samouprave od svih registriranih zelenih stranaka zajedno. To im je velika pohvala, jer, iako vrlo aktivni u problemima zaštite okoliša, to im nije glavni predznak – glavni im je predznak borba protiv korupcije i neaktivnosti u politici, i tu streme za nagradom puno više.

Sve o njihovom programu i ograncima, sve što građane može zanimati o stranci, kao i mjesto na kojem ih mogu direktno kontaktirati i sa sigurnošću očekivati odgovor s druge strane nalazi se na internetskoj adresi www.akcijamladih.org.

Miroslav Varga

'Google stručnjak, nositelj svih rješenja Google AdWords te certifikata Google Analytics. Posjeduje i certifikat Google AdWords Certified Trainer koji od 60.000 Googleovih zaposlenika ima tek njih nekoliko stotina', stoji u CV-u laburističkog kandidata za Osječko-baranjskog župana Miroslava Varge. I jedini je Hrvat s takvim kvalifikacijama. Zašto je dobio mjesto u ovom članku? Zato što se, prvo, kao i svi gore pobrojani, drži toga da je kontakt i slušanje građana najvažnija točka u političkom djelovanju svakog predstavnika birača na funkciji na koju ga izaberu. A kao drugo, među najvišim vrijednostima transparentnost je u 'svakoj potrošenoj kuni', kako i stoji u osmoj točki njegova programa.

'Ne želim se zamarati pričama o ustašama i partizanima, već o raspodjeli javnog novca i uplitanju politike u malo gospodarstvo na način da omogući i 'pogura' mlade ljude koji pokušavaju pokrenuti neki obrt, tvrtku, posao, ili osoviti na noge posao onima koji su već započeli nešto', Vargina je predizborna deviza. To što se priklonio Laburistima samo ide u prilog ovome, jer su i sami, kao i društvo u kojem su se ovdje našli, politički 'odmetnici' koji vrlo uspješno pokazuju kako se i s malo sredstava, potpuno nepompozno, već originalno i kreativno može postići itekako dobar rejting kod građana, a ovoga vikenda i birača.