SUNJA VAS ZOVE

Jeste li za žgance spremni?

18.03.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon 1. Festivala žganaca u svibnju 2013. u Općini Sunja, jedinstvene manifestacije takvog tipa u Hrvatskoj, na kojoj su svoja umijeća iskazale brojne redakcijske ekipe koje su pripremale žgance od brašna domaćeg kukuruza na tradicijski način, održat će se i ovogodišnje izdanje

Turistička udruga Sunja (TUS) uz suorganizaciju KUD 'Seljačka Sloga' Greda Sunjska, Općine Sunja, HND-a Ogranka Sisačko-moslavačkog, pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, organiziraju 2. Festival žganaca 22. ožujka 2014. godine u Gredi Sunjskoj, za koji, kako doznajemo od Zvonka Klarića iz organizacijskog odbora, već sada vlada veliko zanimanje. Medijski pokrovitelj 2. Festivala žganaca i ove je godine tportal.hr.

Domaćini na ovaj, specifičan i jedinstven način novinarima i brojnim gostima prikazuju vrijednosti svog kraja, što im otvara mogućnost promocije rada Turističke udruge Sunja, organizacije koja ima za cilj unapređenje općih uvjeta turističke ponude i promociju osobitosti područja općine Sunja, npr. posavskog konja, lovačkog psa posavski gonič, narodne nošnje vezene načinom 'belo po belom', drvenu arhitekturu posavski čardak, špilju Gradusa i još puno toga.

Za ovogodišnji 2. Festival žganaca organizator TUS pripremio je zanimljiv, ali i poučan program na kojem će se moći upoznati s kulturno-umjetničkim stvaralaštvom tamošnjih entuzijasta, a bit će upriličen okrugli stol na temu 'Revitalizacija ručnog tkanja i uzgoj lana' dr. sc. Željka Knezića. Novinari, snimatelji i svi ostali medijski djelatnici, ali i gosti imat će mogućnost iz perspektive vožnje kočijama pobliže upoznati Sunju, njene ljepote i tamošnje iznimno gostoljubivo stanovništvo. Posebno je važno izdvojiti nesvakidašnju mogućnost upoznavanja s ručnim radovima Gredskih sneja koje daleko od očiju javnosti stvaraju unikatna djela koja su jedinstvena i svojom originalnošću, kvalitetom i etnološkom vrijednošću zaslužuju pažnju i vrednovanje. Sve to bit će upotpunjeno kulturno-umjetničkim programom i veselicom uz domaće dečke iz Rubin banda i neizostavnu degustaciju jela od žganaca i domaćih delicija koje će biti spremljene na autohtoni sunjski način.

Kako se spremaju sunjski žganci?

Zapravo je vrlo jednostavno spremiti sunjske žgance. Bitno je pripaziti na kvalitetu brašna, tako da treba pronaći dobro domaće brašno, od domaćeg bijelog kukuruza (može i žutog, ali rjeđe).
'Kad voda zakipi treba ju posoliti po želji i onda dodavati polako brašno i miješati ga dugo, dugo, dugo da se ne zgruda! Kuhati oko sat i pol uz stalno miješanje, nakon čega, kad se dobije gusta smjesa, vilicom ili žličicom se s kuhače prave žličnjaci i stavljaju u zdjelu. Žganci se začine po želji najčešće čvarcima, pečenim špekom, domaćim maslom, vrhnjem ili se preliju vrućom masti. Često se uz žgance na stolu nađu i domaće pečene krvavice i mesnate kobasice, pečeni komadi slanine, mlijeko. Eto, to nije neka mudrost, ali treba dosta truda i miješanja', otkriva nam Zvonko Klarić