PRIVREMENA UPRAVA

Jesenske izbore splitski SDP dočekuje bez vodstva?

24.06.2016 u 06:59

Bionic
Reading

Dok splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavljuje formiranje svoje nezavisne liste i izbornu suradnju sa zagrebačkim kolegom Milanom Bandićem, njegovi bivši partijski kolege iz SDP-a muku muče oko ponovnog početka ozbiljnog političkog rata. Premda je Baldasarovo izbacivanje i raspuštanje kompletnog splitskog ogranka SDP-a u javnosti predstavljeno kao svršena stvar, u realnosti ono još uvijek nije provedeno

Strankom na lokalnoj razini privremeno upravlja povjerenik Darko Parić, no još uvijek se čeka sjednica Glavnog odbora SDP-a koji treba formalno blagosloviti odluku o raspuštanju. Najavljeno je da će se to dogoditi 'u svakom slučaju prije ljeta', nakon čega započinje rok od šezdeset dana u kojemu treba pročešljati članstvo i održati unutarstranačke izbore. Otprilike u istom roku održat će se i izvanredni parlamentarni izbori, pa se otvara velika mogućnost da splitski SDP sve do jeseni vodi njegov 'tehnički' šef Parić.

Nema uzbuđenja oko formalnog bezvlašća

To, međutim, ne bi trebalo predstavljati velik problem jer je nakon prepada na Baldasara vrh stranke ionako već odlučio da će on najprije biti povjerenik koji će kontrolirati reviziju članstva,a potom bi izvjesno trebao biti izabran i za novog predsjednika gradske organizacije. U splitskom SDP-u nema previše uzbuđenja oko formalnog bezvlašća jer tvrde da je Darko Parić ionako bio SDP-ov šef kampanje na prethodnim dvama nacionalnim izborima, pa će znati što raditi. Uglavnom, kompletna stranka idućih mjesecu u njegovim je rukama.
Najosjetljiviji dio posla bit će revizija članstva, kojega se po neslužbenim procjenama u posljednjih četvrt stoljeća nakupilo otprilike 1.100. Splitski SDP godinama je levitirao oko brojke od devet stotina, sve dok u posljednje vrijeme Baldasar nije učlanio dvije stotine novih - što je vodstvu stranke poslužilo kao jedan od izgovora za njegovo nogiranje. U prvim danima nakon nedavnog potresa bilo je objavljeno da će svi članovi morati potpisivati nove pristupnice, na što se otvoreno pobunio dio stranačkih seniora i dugogodišnjih oponenata Zorana Milanovića, da bi potom bilo objavljeno kako je to - laž.

Tražit će neku vrstu potvrde da ostaju u SDP

Ipak, čini se da je istina negdje u sredini: iako službenih informacija nema, tportal doznaje da će povjerenik Parić od svih SDP-ovih članova tražiti 'neku vrstu potvrde da ostaju u SDP-u', barem putem SMS-a ili telefonskog poziva. Od velikog broja članova mogao bi tražiti i potvrdu o životu jer se procjenjuje da otprilike polovica od službeno registriranih - od kojih su neki zavedeni u evidenciju još početkom devedesetih - ne daje znakove fizičkog postojanja.
S druge strane, ne očekuje se da će veći broj nedavno pobunjenih stranačkih veterana, poput Marina Jurjevića, Veljana Radojkovića, Zdravka Mulića ili Borisa Ćurkovića, doista napustiti SDP; no ni oni nisu voljni istupati u javnosti i čini se da obje strane zasad čekaju tko će prvi potegnuti pištolj. U stranci ostaje i današnja zamjenica splitskog gradonačelnika Aida Batarelo, a ona je po svemu sudeći postigla dogovor o kohabitaciji s Ivom Baldasarom. Još uvijek joj nije oduzeo ovlasti.
Desetljetni sukob između pristaša i protivnika Zorana Milanovića tako će po svemu sudeći ipak završiti instaliranjem Darka Parića, odnosno prvim porazom stare garde s Bačvica predvođene Marinom Jurjevićem. No kao što su naučili iz primjera drugih stranaka - kolo sreće se okreće.