antikorupcijsko vijeće

Glavni državni odvjetnik o korupciji: Hrvatska ne smije biti država u kojoj građani imaju osjećaj da se sve može kupiti

09.12.2019 u 13:43

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić rekao je u ponedjeljak, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, da se s borbom protiv korupcije živi svakodnevno, poručivši kako su jedine prave vrijednosti koje se trebaju promovirati stručnost, znanje i poštenje

"Ono na čemu svi trebamo ustrajati je da Hrvatska bude država vladavine prava, a ne država u kojoj građani imaju osjećaj da se sve može kupiti. Jedine prave vrijednosti koje se trebaju promovirati su stručnost, znanje i poštenje", izjavio je Jelenić uoči radnog sastanka sa Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u Hrvatskom saboru.

Predsjednik tog Vijeća Željko Jovanović (SDP) objašnjava kako se Vijeće na taj korak odlučilo jer smatra da je u Hrvatskoj, uz ekonomsku štetu koju korpucija nanosi, ključan problem gubitak povjerenja u sve institucije - Vladu, Sabor, predsjednice države, pravosuđe.

Cilj Vijeća je učiniti sve da se to povjerenje vrati, jer njegovim gubitkom građani će još manje prijavljivati korupciju, kazao je Jovanović navodeći da ih sada to želi učiniti svega četiri posto.

Prevencija je važan segment u suzbijanju korupcije

Glavni državni odvjetnik odbacuje teze da građani ne žele prijaviti korupciju, jer misle da DORH ne poduzima ništa.

"To naprosto nije točno, jer Državno odvjetništvo, a posebno USKOK, su nadležna tijela za dio represivnog dijela borbe protiv korupcije, odnosno za kazneni progon počinitelja tih kaznenih djela", objasnio je.

Pritom ističe važnost prevencije u suzbijanju korupcije.

"No, često zaboravljamo je da je prevencija zapravo vrlo važan segment suzbijanja korupcije. Državno odvjetništvo, kao tijelo represivnog karaktera se ne bavi prevencijom, no prevencija koja uključuje sprječavanje sukoba interesa, transparentnost, očuvanje integriteta i niz drugih mjera, definitivno bi trebala biti prva na listi mjera kojima se korupcija, kao velika društvena nedaća, spriječava", istaknuo je.

  • +11
Dražen Jelenić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Glavni državni odvjetnik kaže kako prijave u "velikom postotku" završe presudom.

"Te prijave završe presudom u velikom postotku, ali raditi po prijavama ne znači samo optuživati", kaže Jelenić.

On tumači kako rad državnog odvjetnika nije da samo podiže optužnice, nego da provjeri sve navode i da tamo gdje nema elemenata za pokretanje kaznenog postupa donese odluku koja može biti i rješenje o odbačaju.

"I to je odluka kao i sva druga, iza nje Državno odvjetništvo stoji, a iza takvih odluka bi podrškom od strane politike, društva i svih ostalih uključenih u borbu protiv korupcije i u podizanje svijesti građana o potrebi da nam institucije budu jake, svi trebali stajati", kazao je.

Ratni zločini su među prioritetima

Jelenić otklanja prozivke da DORH nedovoljno istražuje ratne zločine.

"Istražujemo i radimo na svim kaznenim predmetima, imamo određene prioritete, a ratni su zločini definitvno među njima", naglasio je te objasnio kako je, s obzirom na vrijeme kad su ta djela počinjena, vrlo teško pronalaziti dokaze.

"Ali, ono što državni odvjetnik radi, zajedno s policijom, je da se svaka informacija, o bilo kojem ratnom zločinu, provjerava i nastoji pretvoriti u dokaze", poručio je.

Glavni državni odvjetnik odbacuje prozvike Mosta da u 'slučaju Sabljak' DORH 11 mjeseci nije radio ništa, a da je, kad je premijer rekao da takve prijave štete, odbacio tu prijavu.

"Donošenje odluke nije trenutni čin. Njemu prethodi dugotrajan rad, posebno kad govorimo o kaznenim djelima zlouporabe položaja i ovlasti. Ja bih stvarno bio vidovit da sam mogao znati da će gospodin Nikola Grmoja toga dana u Saboru postaviti to pitanje" odgovorio je Jelenić.

Odluka jeu tom slučaju donesena, kaže, onoga dana kad je zamjenik, koji je radio na predmetu, zaključio da je dovoljno činjenica prikupljeno za donošenje odluke.

Upitan ima li saznanja o novim dokumentima, koji navodno bacaju novo svjetlo na taj slučaj, Jelenić je odgovorio da su "ti dokumenti zaprimljeni u Državnom odvjetništvu, upravo od strane vijeća, ali da je dio tih dokumenata već i ranije zaprimljen u Državnom odvjetništvu i ono će vezano uz te dokumente donijeti svoju odluku.