ČUDA DA SE DESE

Jelačić plac za vrijeme Adventa bez šatora

13.11.2015 u 16:45

Bionic
Reading

Ovogodišnji "Advent u Zagrebu", koji počinje 28. studenoga tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića, a traje do 10. siječnja, ponudit će Zagrepčanima i njihovim gostima bogat program s mnoštvom sadržaja i novih iznenađenja, rekli su u petak na konferenciji za novinare organizatori događaja

Na otvorenoj pozornici na Trgu bana Jelačića svakodnevno će se održavati najrazličitiji programi, od dječjih priredaba, kulturno-umjetničkih i glazbenih programa, do koncerata, ali ove godine na središnjem trgu neće biti šatora.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić novinarima je pojasnio kako su odlučili ukloniti šator, odnosno "Adventsku kuću" zbog prijepora u zadnjih nekoliko godina. Na upit što će biti s natječajem i tvrtkom koja je već odabrana za postavljanje šatora, Bandić je odgovorio kako je natječaj raspisan bez njegova znanja, a on neće dozvoliti da drugi donose odluke, a da gradonačelnik odgovara.

Bandić se pohvalio da projekt "Advent u Zagrebu", na kojem Grad, Turistička zajednica i Koncertna direkcija intenzivno rade zadnjih nekoliko godina, pokazuje odlične rezultate koje potkrepljuje znatno povećan broj turista u adventsko vrijeme.

"Već možemo reći da je naš Advent u rangu onih u Beču i Budimpešti, a iz godine u godinu obogaćujemo ga novim zanimljivim sadržajima, kao prošle godine 'Ledenim parkom' na Zrinjevcu", rekao je Bandić. Najavio je da će ove godine "Ledeni park" biti još bolje osvijetljen i ozvučen, a dobit će i proširenu šetnicu.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld istaknula je kako će se zbog interesa gostiju svi programi "Adventa u Zagrebu" trajati do 10. siječnja. Najavila je da se događanja šire na Gornji grad, gdje će se u suradnji s galerijom Klovićevi dvori izrađivati ledene skulpture.

Posebno je najavila da će 29. studenoga biti otvorena jedinstvena crkva, sagrađena u 18. stoljeću na početku Nove Vesi, koja je posvećena sv. Dizmi, "svetom razbojniku". U crkvi će se tijekom Adventa održavati mise, a povjesničarka umjetnosti goste će upoznavati s poviješću crkve i tog dijela grada. Bandić se pohvalio da je tu crkvu 1977., kada je studirao, ožbukao i pokrio pa je to još jedan njegov projekt u Zagrebu.

Bienenfeld je najavila da će domaćica novogodišnje noći biti pjevačica Nina Badrić, a tijekom večeri nastupit će brojni mladi bendovi i sastav Vatra. Nova će se godina čekati i na ostalim lokacijama u gradu, a adventski programi odvijat će se na Zrinjevcu, Europskom trgu, u Tomićevoj i Kurelčevoj ulici...

U sklopu "Adventa u Zagrebu" po prvi će se puta obilježiti Dan sportskih objekata Zagreba. Središnje događanje bit će 6. prosinca u 11 sati na Trgu Krešimira Ćosića, a građani će imati slobodan ulaz na bazene i klizališta, te na priredbu i disco na ledu, kao i na revijalnu utakmicu u sklopu malonogometnog turnira "Kutija šibica". Od 1. do 31. prosinca građani će imati 20 posto popusta na ulaznice za bazene i klizališta.

Također je najavljeno da će posjetitelje tijekom manifestacije uveseljavati Bobi i Rudi, koje glume Vid Balog i Davor Dretar - Drele.