VLADA ODLUČILA

Jeftinije trošarine za ukapljeni plin

07.01.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Kao da se u vladajućem HDZ-u i koaliciji ovaj tjedan nije događala prava drama, vladajuća je koalicija, odnosno Vlada mirno i staloženo odradila još jednu sjednicu. Govora o bivšem vladaru Banskih dvora Ivi Sanaderu nije bilo

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila smanjiti trošarine za ukapljeni plin pa će se one, umjesto dosadašnjih 912,5 kuna na tisuću kilograma iznositi sto kuna na tisuću kilograma. 'U vrijeme teških gospodarskih prilika svaka vijest o rasterećenju je dobrodošla', rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač

Vlada je put Sabora poslala i prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, kojim se usklađujemo s europskim zakonodavstvom. Tako će po novom štediše moći biti hrvatski državljani, ali i oni koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. Stambene štedionice će po novom također moći kreditirati izvođače koji će graditi stanove stambenih štediša, ali i odobravati kredite osobama koje nisu stambeni štediše.

U Sabor je otpremljen i konačan prijedlog Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, što je, kako reče pravosudni ministar Ivan Šimonović, najznačajnije otvoreno pitanje vezano uz pretvorbu i privatizaciju. O zakonu se oglasila i ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić. ' Nema prodaje turističkog zemljišta, nego se ono daje u koncesiju ili se daje pravo građenja', rekla je Dropulić.

Najveći dio sjednice premijerka Jadranka Kosor i njezin kabinet ipak su posvetili pregovorima s Europskom unijom, predstavivši pritom prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora. 'Naš rad ove godine počivat će na nekoliko stupova, a onaj prvi i najvažniji bit će ulazak u Europsku uniju. U ovoj godini moramo donijeti još 12 zakona od kojih se većina naslanja na ustavne promjene na kojima trenutno radi saborska radna skupina. Dosad smo donijeli ukupno 467 takozvanih europskih zakona, a tijekom prošle godine otvorili smo šest, a zatvorili 10 poglavlja', pohvalila se Kosor.

Bilo je riječi i o famoznom poglavlju 23 koje se odnosi na pravosuđe. 'To što poglavlje 23 nije zatvoreno ne znači da pravosuđe spava. Iako nismo dobili smjernice za zatvaranje poglavlja, mi smo ih iz europskih primjedbi iščitali i radimo po tom pitanju', poručio je  Šimonović

Premijerka Kosor pohvalila se i diplomatskim planovima. Naime, već sljedeći tjedan Kosor bi se trebala susresti sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom, sredinom siječnja u Hrvatsku dolazi mađarski premijer Gordon Bajnai, ali premijerka se ipak najviše veseli što će početkom veljače otići u posjet njemačkoj kancelarki Angeli Merkel

ODLUKE SA ZATVORENOG DIJELA SJEDNICE

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada je usvojila Prijedlog koncepta potpore RH snagama zemalja partnera i Prijedlog plana infrastrukturnih objekata te ih uputila predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH na daljnji postupak. Koncept potpore Republike Hrvatske snagama zemalja partnera (Host nation support) je dokument koji proizlazi iz preuzetih obveza pristupom u Sjevernoatlantski savez i kojim se osigurava implementacija cilja snaga.

Namjena Koncepta nije propisati nove postupke, nadležnosti i djelokrug rada unutar obrambenog sustava ili drugih državnih tijela već na jednom mjestu pregledno opisati postojeće postupke, nadležnosti i djelokrug rada pojedinih subjekata u davanju potpore snagama zemalja partnera od strane Republike Hrvatske kao zemlje domaćina. Također određuju se objekti koje Republika Hrvatska prema potrebi može staviti na raspolaganje za potporu oružanim snagama zemalja partnera tijekom tranzita, međunarodnih vojnih vježbi i sudjelovanja u operacijama, u skladu s važećim zakonima i međunarodnim ugovorima.

Vlada Republike Hrvatske je upoznata s Ugovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke o projektima 'Reforma sustava strukovnog obrazovanja' i 'Integrirano upravljanje obalnim područjem'.

Privremenom ravnateljicom Pravosudne akademije do imenovanja ravnatelja temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, koja je zadužena za obavljanje poslova u vezi sa upisom Pravosudne akademije u sudski registar te za organiziranje početka rada Pravosudne akademije imenovana je Ivana Goranić.

Upućen je prijedlog Nadzornom odboru Narodnih novina d.d. za opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Milivoja Fučkara i člana Uprave Petra Piskača, radi isteka mandata, te je upućen prijedlog za njihovo ponovno imenovanje u novom mandatnom razdoblju.

Izmijenjena je Odluka o imenovanju članova Državnog izaslanstva Republike Hrvatske za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, članova Pregovaračke skupine za vođenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, voditelja radnih skupina za pripremu pregovora po pojedinim poglavljima pregovora – pravne stečevine Europske unije, članova Ureda glavnog pregovarača i članova Tajništva pregovaračke skupine, na način da se za Pregovaračku skupinu za poglavlje Statistika i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, razrješuje funkcije dosadašnji član i imenuju novi članovi Pregovaračke skupine.

Funkcije člana Pregovaračke skupine za Statistiku i Regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata razriješen je dr. sc. Zlatan Fröhlich te je imenovan članom Pregovaračke skupine za statistiku. Članicom Pregovaračke skupine za Regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata imenovana je Ivana Maletić