AGENCIJA ZA STRUKOVNO OBRAZOVANJE

Jedna agencija, a tri ravnatelja

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2009 12:04
  • Objavljeno 30.09.2009 u 11:57
Želimir Janjić

Želimir Janjić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Saborska oporba uputila je danas niz primjedbi na prijedlog da se osnivanjem Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih objedini rad dviju postojećih agencija, ocjenjujući da to neće dovesti do veće učinkovitosti i racionalizacije u radu.

Prijedlogom zakona o agenciji za strukovno obrazovanje objedinile bi se Agencija za obrazovanje odraslih i Agencija za i strukovno obrazovanje koje bi prestale postojati, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić

Postojeće agencije obavljaju sličan posao i potrebno ih je objediniti kako se ne bi događalo usporavanje procesa, rekao je Janjić i dodao da će formiranjem jedinstvene agencije doći i do racionalizacije poslovanja. "Za novu agenciju neće trebati dodatnih sredstava, već se predviđa njihovo smanjenje za 430 tisuća kuna", naveo je Janjić.

HNS-ov Goran Beus-Richembergh smatra da zakon nije dobar jer se ne vidi na koji će se način provesti racionalizacija budući da, kaže, prijedlog predviđa postojanje triju ravnatelja - ravnatelja nove agencije, te oba ravnatelja dosadašnjih kojima ostaju dosadašnji ugovori o radu, odnosno plaće.

HNS-ovac upozorava da je u proteklih pet godina doneseno pet zakona i dvije uredbe kojima se nije uspjelo regulirati područje obrazovanja odraslih, da bi se sada, kaže, predložilo novi, šesti, zakon. "Time se priznaje da je dosadašnji koncept bio potpuni promašaj, te da nije bilo napretka", ocijenio je i ustvrdio da se ni novim prijedlogom ne ide u reformu sustava već se, spajanjem dviju agencija u jednu, samo preuzima postojeća situacija.

Da se neće postići racionalizacija, kao ni veća učinkovitost, smatra i SDP-ova Marija Lugarić. "Koncept je pogrešno postavljen", ustvrdila je i rekla da će se njime samo nanijeti štetu i unijeti zbrku u zakonodavstvo.

Vladin prijedlog zakona o Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih podržao je Klub HDZ-a, uvjeren da će povećati broj stručnih kadrova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi