KAŠTELANSKI STAKLENICI

Jedino se čelnici sindikata i direktori ne uzbuđuju oko propasti tvrtke

03.01.2014 u 11:02

Bionic
Reading

Vijest da su ponovo štrajkali radnici tvrtke Kaštelanski staklenici početkom siječnja kada slijedi isplata rate duga Aerodroma Split na račun tvrtke u iznosu od 10,5 milijuna kuna nije iznenađenje. Polovica od preostalih 84 zaposlenika tvrtke, uglavnom članova sindikata HUS, štrajkalo je zbog neisplate, kako oni tvrde, ukupno osam zaostalih plaća

To je nastavak agonije rasprodaje i uništavanja tvrtke u cilju konačne likvidacije i sadašnji direktor Marijo Paladin je zapravo na korak od tog 'poslovnog uspjeha'. O modelu konsolidacije tvrtke koji su radnici opisali kao 'restrukturiranje rasprodajom zemljišta' već smo izvještavali prije 15 mjeseci i najavili sadašnji scenarij.

To naravno nije kraj lošim vijestima, pa je nedavno direktor Paladin, koji je na tu funkciju došao prije godinu dana iz dobro poznate tvrtke Skladgradnja, najavio još 14 otkaza jer je, po njegovu mišljenju, dovoljno 70 zaposlenika. Kada je došao na funkciju, zatekao je 136 radnika i najavio otkaze za njih 25. Kao što vidimo, uspješno je prebacio plan za 27 radnih mjesta manje i blizu je cilja od 70 zaposlenika, a iskustvo nam govori da će se taj negativni trend još nastaviti.

Nije nam namjera dalje se baviti Marijom Paladinom koji je odgovoran samo za posljednjih godinu dana. Ovaj slučaj dobar je primjer nastavka prakse lošeg upravljanja državnim tvrtkama koja su vlasništvo svih građana RH i to je dokaz politike kontinuiteta, bez obzira na to koja politička opcija vodi državu. Kaštelanski staklenici dobrim vođenjem i poslovanjem mogu biti iznimno efikasna i profitabilna tvrtka i razlog agonije dugogodišnja je nesposobnost, ali i organizirani lopovluk u vođenju tvrtke davno prije dolaska Paladina na čelo.

Ovo je logičan trenutak za prosvjed izmučenih i od svih izmanipuliranih radnika jer u siječnju ove godine na račun tvrtke treba biti uplaćena preostala rata u iznosu od 10,5 milijuna kuna koje tvrtci duguje Aerodrom Split na ime otkupa dijela zemljišta. Prosvjedom i štrajkom radnici vjerojatno računaju na dio tog novca i isplatu zaostalih dugovanja.

S druge strane, Marijo Paladin krajem prošle godine najavio je isplatu svih dugovanja i otpremnina tvrtke prema radnicima i ostalim vjerovnicima te ulazak u poslovnu godinu s čistim računima bez dugovanja. On tvrdi da je prije godinu dana zatekao puno lošije stanje nego što je bilo očekivano u tvrtci kojoj je država vlasnik 85 posto dionica.

U sadašnjem sukobu dijela zaposlenika i trenutačnog direktora se krije i suština čitavog slučaja. Preostali zaposlenici su podijeljeni između dva sindikata, Hrvatske udruge sindikata (HUS) i sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIV). Oni su pregovarali s Paladinom o otpremninama i svi zapravo računaju na podjelu novca od rasprodaje zemljišta. Tvrtka u kojoj je nekada radilo više od 200 ljudi bit će svedena na 70 radnika, a vjerojatnom će se taj trend rasprodaje i otkaza nastaviti do likvidacije. Jučer su štrajkali radnici iz sindikata HUS i sindikati se čak međusobno optužuju za pogodovanje poslovodstvu.

Tako funkcioniraju poslovodstva državnih tvrtki i sindikata u Hrvatskoj, glavni cilj i interes je podjela otpremnina, a gašenje radnih mjesta nikoga previše ne uzbuđuje. U takvoj situaciji, privatizacija izgleda jedino racionalno rješenje, naravno ne po destruktivnom modelu privatizacije Brodosplita.

Svemu tome treba dodati i otpis poreznog dugovanja tvrtke Kaštelanski staklenici u iznosu od 47 milijuna kuna. Tako svi gube, tvrtka, država i radnici, jedino se čelnici sindikata i direktori posebno ne uzbuđuju. Ovih dana ćemo nakon isplate 10,5 milijuna kuna vidjeti konačan rasplet, ali u konačnici neće biti dobrih vijesti.