KAJIN ODGOVORIO LEKI

'Jedini koji su za Istru nešto učinili bili su Franz Josef i Josip Broz Tito'

26.02.2015 u 13:43

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin je u četvrtak u Saboru, upozorivši na situaciju u Tvornici električnih strojeva Uljanik (TESU), rekao kako bi država kao vlasnik tvornice trebala staviti u mirovanje dio njenih dugova prema državi jer je Tvornica dobila ponudu za veliki posao iz Rusije

Kajin je kazao kako tamo posla ima, plaće nema, 116 radnika je na čekanju, a vlasnik je država. Podsjećajući na ono što se događalo zadnjih nekoliko godina u toj tvrtki, Kajin je rekao kako je ona vratila stare dugove ali joj je ostao dug prema poreznoj upravi odnosno prema državi. Dio dugova treba staviti u mirovanje i taj princip moratorija treba se osmisliti na neki način, mišljenja je Kajin.

Tvornica električnih strojeva bi mogla imati posao jer im je stigla ponuda iz Rusije za 100 agregata za njihovu željeznicu, a vrijednost te narudžbe je 7 milijuna eura, tvrdi Kajin apelirajući na Vladu da osmisli pomoć toj tvrtki.

Mišljenja je i kako bi za tu tvrtku bilo najbolje da se vrati u okrilje Uljanika. 'Ako Uljanik razmišlja o preuzimanju Tvornice motora u Rijeci valjda će razmislitia i o preuzimanju tvrtke koja je nekad bila u sastavu te grupe', zaključio je Kajin.

Predstavnici sindikata u srijedu su na konferenciji za novinare optužili državu kao vlasnika Uljanika TESU da ne zna prepoznati potencijale poduzeća i da stvara socijalne slučajeve od radnika, koji su zadnju plaću dobili u rujnu. Rekli su i da im je stigla narudžba za stotinu novih agregata za rusku željeznicu i da su oni spremni raditi.

Damir Kajin se na sjednici Sabora osvrnuo i na kritiku koju mu je u srijedu uputio predsjednik Sabora Josip Leko, zbog, kako ju je nazvao, 'sataraš diskusije'. Leko je kritizirao praksu nekih zastupnika da kroz saborske stanke, mimo dnevnog reda i mogućnosti da im se odgovori, 'govore o čemu god zažele'.

Jedini koji su za Istru nešto učinili, bili Franz Josef i Josip Broz Tito, ponovio je i danas Kajin nakon saborske stanke koju je zatražio zbog stanja u pulskoj Tvornici električnih strojeva te jučerašnje kritike. 'Franz Jozef je podigao Pulu i Uljanik, izgradio željeznicu, luke itd., a ovaj drugi je integrirao Istru u teritorijalni korpus RH te mislim da moje poruke nisu sataraš politika', kazao je Kajin