OČEKIVANI REZULTATI CRODEMOSKOPA

'Jedina šansa za SDP je da makne Milanovića'

05.05.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Nakon više od pet i pol godina HDZ se nalazi na vrhu političkih preferencija hrvatskih građana prema mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, s potporom od 20,2 posto, dok drugoplasirani SDP uživa potporu od 19,7 posto. Ovakvi rezultati analitičare nisu previše iznenadili, no unatoč daljnjem padu SDP-a još je uvijek pitanje hoće li HDZ uspjeti preuzeti vlast

Teška gospodarska situacija, afere s bivšim vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom i sisačko-moslavačkom županicom Martinom Lovrić Merzel, ali i trzavice unutar same vladajuće stranke kumovale su da SDP i dalje nastavi pad u popularnosti među biračima. Najnoviji rezultati CRO Demoskopa samo su posljedica trenda zadnjih pola godine, kaže za tportal Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti.

Naime, podsjeća Raos, treba imati na umu da su HDZ i koalicija okupljena oko te stranke dobili zadnje izbore za Europski parlament, ali i da su i na lokalnim izborima dobro prošli.

'To je bila naznaka ovakvog rezultata. S druge strane, imamo lošu ekonomsku situaciju i afere u koje su upleteni visoki dužnosnici SDP-a, ali i probleme u samoj vladajućoj stranci. Osim toga, ovakav rezultat SDP-a posljedica je i ukupnog pada Kukuriku koalicije', kaže Raos.

Na trendove upozorava i politički analitičar Žarko Puhovski. 'Razlike između HDZ-a i SDP-a su još uvijek male, unutar statističke pogreške, ali trend je potpuno očit, pri čemu treba uzeti u obzir da HDZ u realnosti dobiva i više. Rezultati su pokazali i da obje stranke imaju tvrdokorne birače i da se HDZ-ovi birači nisu pokolebali presudom, a SDP-ovi greškama u Vladi. S tim da je SDP-ovo osipanje relativno malo koliko je Vlada imala pogrešaka', kazao je Puhovski za tportal.

Međutim, iako je SDP već nekoliko mjeseci u padu, Puhovski te rezultate ne vidi kao nagovještaj HDZ-ove pobjede na sljedećim parlamentarnim izborima.

'Krivo je tumačenje da bi Karamarko mogao osvojiti vlast. Rezultati pokazuju da bi Milanović ostao na vlasti jer ORaH i Laburisti ne mogu koalirati s HDZ-om. Karamarko uz sebe može pridobiti samo Savez za Hrvatsku, ali pitanje je koliko može osvojiti s njima', kaže Puhovski.

S obzirom da SDP nastavlja pad, sugovornike smo upitali što najjača stranka vladajuće koalicije može napraviti da preokrene trend. Krivac je, po svemu sudeći, čelni čovjek SDP-a.

'Ovaj rezultat je prvenstveno posljedica upravljanja, što vodstva stranke, što Vlade. Sve kreće od premijera i njegovog odnosa prema medijima. Birači su kaznili vrh stranke zbog Milanovićevih reakcija na afere i problema u upravljanju. Takve neadekvatne reakcije biračima šalju poruku da ne mogu imati povjerenja u liderske sposobnosti. Bez promjena u načinu upravljanja trend se teško može preokrenuti', smatra Raos.

Za Puhovskog rješenje je jednostavno. 'Jedina šansa koja postoji, a koje se u SDP-u nisu u stanju prihvatiti, jest da maknu premijera. To se iz stranke može učiniti jer on je prvenstveno odgovoran za ovo što se događa, pa i za najnovije događaje gdje se primjerice s Linićem obračunava preko svojih dvorskih novina. Milanovićev odlazak bio bi pozitivan šok za stranku i time bi pokazali da slušaju i vide kako ih gledaju izvan stranke. No mislim da je to nemoguće, tako da će SDP nastaviti polagano padati', kaže Puhovski.

Zbog sve većih problema u državi, što ekonomskih, što unutar same vladajuće stranke, sve su glasnije i spekulacije da Kukuriku vlada ipak neće izdržati do kraja mandata. Raos kaže da 'prijevremeni izbori nisu realna opcija' te pritom podsjeća da je i vlada Jadranke Kosor unatoč svim problemima i prosvjedima izdržala do kraja.

'Što su slabiji u anketama, to je vjerojatnije da će pokušati ostati do kraja jer im sada ne odgovaraju izbori. Zasada imaju solidnu većinu u parlamentu i ona nije u pitanju', kaže Puhovski, dodajući kako će Kukuriku koaliciju do kraja 'držati nada da će se do kraja mandata u godinu i pol dogoditi nešto'.